ZETApress

hírportál

Ellenkezett az ellenzék

Nem járult hozzá az ellenzék, így az Országgyűlés elutasította a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslat házszabálytól eltérő tárgyalását ma délután, ezért az előterjesztést sürgősséggel, legkorábban hat nap múlva fogadhatja el a Ház.

A kormány március 11-én szerdán 15 órától hirdetett a koronavírus-járvány miatt veszélyhelyzetet az ország egész területére. Az alaptörvény szerint a kormány veszélyhelyzetről szóló rendelete 15 napig – jelen esetben március 26-án csütörtökig – marad hatályban, kivéve ha a kormány – az Országgyűlés felhatalmazása alapján – a rendelet hatályát meghosszabbítja.

A koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot a kormány nevében Varga Judit igazságügyi miniszter nyújtotta be 20-án pénteken az Országgyűlésnek. A 2/3-os támogatást igénylő előterjesztés lehetővé tenné, hogy a kormány megtehessen minden olyan intézkedést és megalkothasson minden olyan normatív rendelkezést, amely a koronavírus-járvánnyal összefüggésben az állampolgárok élet-, egészség-, személyi, vagyon- és jogbiztonságának, valamint a nemzetgazdaság stabilitásának garantálása érdekében szükséges. A javaslat szigorítaná a büntető törvénykönyvben a karantén megszegésére és a rémhírek terjesztésére vonatkozó szabályokat is.

A házszabálytól eltérő tárgyalást 137 igen és 52 nem szavazattal utasította el a Parlament. Igennel szavaztak a Fidesz és a KDNP képviselői, a nemzetiségi képviselő és a 4 Mi Hazánk színeiben politizáló független képviselő; elutasították a házszabálytól eltérést a Jobbik-, az MSZP-, a DK-, az LMP-, a Párbeszéd-frakció jelenlévő képviselői, továbbá 6 független képviselő.

A házszabálytól eltérő tárgyalásához az országgyűlési képviselők 4/5-ének támogatására lett volna szükség, de ehhez az ellenzéki pártok azért nem járultak hozzá, mert a törvényjavaslatban nincs meghatározva a veszélyhelyzet határideje. A kormány ezt követően kérte a javaslat sürgős tárgyalását, a házszabály szerint ilyen esetben a törvényjavaslat zárószavazása 6 nappal később lehet csak. A sürgősség elrendeléséhez a jelen levő képviselők 2/3-ának szavazatára volt szükséges, ezt a kormánypártok az ellenzék nélkül is tudták biztosítani..

A sürgősségi javaslatot 2/3-os támogatással 152 igen és 31 nem szavazattal hagyta jóvá az Országgyűlés. Támogatta a javaslatot a Fidesz, a Jobbik- és a KDNP-frakció, valamint a nemzetiségi képviselő és a 4 Mi Hazánk színeiben politizáló független képviselő. Nemmel szavaztak az MSZP-, a DK- és a Párbeszéd-frakció jelenlévő képviselői, továbbá 6 független képviselő. Az LMP-sek nem szavaztak. A törvényjavaslat általános vitája holnap lesz a határozathozatalokat követően.

1 hozzászólás

  1. Kár, hogy egy olyan lehetőséggel nem éltek a honatyák, ami nem politikafüggő intézkedés lett volna, de reméljük ez nem okoz majd törést a további intézkedéseknél!