ZETApress

hírportál

Nem leszünk lábtörlők!

Létre kell hozni a IV. Magyar Köztársaságot, ha 2022-ben a köztársaságpárti ellenzék az MSZP-vel együtt kormányra jut – közölte az ellenzéki párt választmányi elnöke Újbudán, a Villányi úti Konferenciaközpont könyvtárában.

Kunhalmi Ágnes a választmány ülése után tartott délutáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy az új magyar köztársaságnak nemcsak demokratikusnak, hanem szociálisnak is kell lennie. Az új köztársaság olyan elemeket tartalmazna, mint a gyermekközpontú oktatás, ahol a lexikális tudás mellett a képességek fejlesztésére is odafigyelnek, és a betegközpontú egészségügy, ahol korszerű európai gyógyítási módokat ajánlanak, és nemcsak a kifestésre koncentrálnak – ismertette.

Szerinte elengedhetetlen egy erős nyugdíj-korrekciós program, az alacsony nyugdíjak felzárkóztatása, ezért az új köztársaság fontos pontja az európai minimálnyugdíj bevezetése is. Az MSZP továbbá a vegyes, azon belül a svájci indexálás figyelembe vételét ajánlja a nyugdíj számításakor, mert ha a Fidesz visszatérne ehhez, 2,8 helyett 6,5 százalékkal emelkedne a nyugdíj idén – vélekedett a választmányi elnök.

Kiemelte, hogy meg kell fékezni a lakhatási válságot is, ennek érdekében lakbérplafont kell bevezetni, és a bérlakásprogram fejlesztésére van szükség. A minimálbért adómentessé kell tenni, mert az azonnali 25 ezer forintos emelést jelentene – fűzte hozzá. Az negyedik magyar köztársaság bevezetése sarkalatos pontja az MSZP javaslatának, amelytől nem fognak eltérni, az ellenzéki egyeztetésen pedig mindenkinek ajánlani fogják – emelte ki.

Kitért arra is: Orbán Viktor miniszterelnök a magyar költségvetésben is érvényesítse azt – az Európai Tanács ülésén elhangzott – véleményét, hogy ne a gazdagok kapjanak többet. Az MSZP azt szeretné, hogy az Európai Unió ne kevesebbet adjon Magyarországnak, hanem akadályozza meg a pénz ellopását, ezért a párt maximálisan egyetért azzal, hogy jogállami keretekhez kössék az uniós kifizetéseket – mondta Kunhalmi Ágnes.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke arról beszélt, hogy az ellenzéki együttműködés az egyetlen út, amely 2022-ben kormányváltást hozhat, ezért a párt továbbra is abban hisz, hogy közös miniszterelnök-jelölttel és közös egyéni választókerületi jelöltekkel kell megküzdeni a Fidesszel. Az elnök ezért reméli, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) által indított konzultáció során a párt szimpatizánsai és tagjai meg fogják győzni a párt vezetőit, hogy ez az egyetlen helyes út. Aki külön indulásról beszél, veszélyezteti a változást, és ellent mond annak a választói akaratnak, amelynek tanúi voltunk az október 13-i önkormányzati választásokon – vélekedett.

Kijelentette, hogy az MSZP az ellenzéki együttműködésben egyenrangú félként kíván részt venni. A pártot senki nem tekintheti a lábtörlőjének – fogalmazott az elnök. Emiatt a választmányi ülésen úgy döntöttek, hogy azok, akik elhagyják a pártot, és a későbbiekben önkormányzati vagy országgyűlési választásokon más párt színeiben kérik az MSZP támogatását, attól azt meg fogják tagadni – mondta. Kérdésre válaszolva hibásnak nevezte azt a politikát, amely egy másik párt kifosztásáról szól. A koalíciós programnak, a választási részvételnek és a kormányzásnak bizalomra kell épülnie – hangsúlyozta hozzátéve: reméli, hogy ez a bizalom helyre áll!

Szóljon hozzá!