ZETApress

hírportál

Karácsony Észak-Pesten

Csepel Dél-PestenVegyük vissza Budapestet! ? olvashatjuk Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt (tavalyi miniszterelnök-jelölt) választási plakátjain. Márciusi bakija kapcsán talán inkább azt írhatná, hogy Adjuk vissza Csepelt Észak-Pestnek!

S hogy mi volt ez az ordas tévedés? Amikor a főváros északi részének terveiről kérdezték, a csepeli fejlesztéseket, köztük a Galvani hidat említette, amely köztudottan Dél-Pesten van. Választási ellenfelei azóta is ezen csámcsognak megkérdőjelezve ezzel földrajzi ismereteit és városvezetői alkalmasságát.

Nem tisztem védeni Karácsonyt, de őt is meg lehet érteni! Zuglói kerületétől az északi és dél-pesti régió egyformán messze van, s ha hiányzott is az általános iskolai földrajzórákról, énekelni biztosan szeretett. 1975. nyarán született, a rendszer-változáskor fejezte be az általánost, úttörő is biztos volt ? bár ezt azóta sokan elfelejtik vagy letagadják! ? s az iskolai ünnepeken, a május 1-jei felvonuláson sokszor énekeltük ? bizonyára a kis Gergő is! ?, hogy Vörös Csepel, zúgjon a hangod, Váci út felelj neki! Biztosan azt hitte, hogy Csepel a Vácra vezető út mentén fekszik, ezért tudnak beszélgetni!

A földrajztanulás egyébként sem divat manapság. Nemrég láttam egy vetélkedő műsort valamelyik kereskedelmi csatornán, s a kérdés az volt, vajon Vas, Veszprém, Borsod-Abaúj-Zemplén és Bács-Kiskun megye székhelyei közül melyik tartalmaz állatnevet, s a két ifjú hölgy egyike sem tudta felsorolni a megyék székhelyeit. Egyiküknek Szarvas jutott eszébe, de nem tudta, hogy Veszprém vagy Vas megyében van-e? S hogy még nagyobb legyen a leégés, az egyik lány azt is elárulta, hogy idegenforgalmi szakra jár, s már el is végzett egy évet a főiskolán. Magyarország megyéit már az általános iskola 4. osztályában tanultuk, így ők butábbak, mint egy ötödikes!

Szóljon hozzá!