ZETApress

hírportál

11 hét múlva választunk

Áder János államfő2019. október 13-án vasárnapra tűzte ki az önkormányzati választásokat Áder János államfő ? olvashattuk a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) honlapján.

? Demokráciánk erejét, stabilitását a nemzet választójoggal rendelkező polgárainak szabad és felelős akaratnyilvánítása biztosítja. Az 1990-ben megtartott első szabad választások óta minden alkotmányos feltétel adott ahhoz, hogy magunk döntsünk saját sorsunkról, a jelenünket és jövőnket meghatározó kérdésekről ? fogalmazott Áder János. Jelezte, 2019 őszén a rendszer-változtatás óta 8. alkalommal nyílik lehetőségünk, hogy önkormányzatainkról döntsünk. ? Köztársasági elnökként arra biztatom minden honfitársamat, hogy állampolgári jogával élve vegyen részt az október 13-ai önkormányzati választáson! ? írta az államfő.

S miért nem választunk október első vasárnapján? ? Mert a törvény csak azt írja elő, hogy valamelyik októberi vasárnapon: idén 06-án, 13-án, 20-án vagy 27-én kell választanunk, s október 06-a ? és ezt már csak én teszem hozzá ? a 13 aradi vértanúnk emlékére 2001. óta Nemzeti Gyásznapunk.

A választás határidői, határnapjai

A választást legkorábban a kiírást követő 70. napon, legkésőbb a 90. napon lehet megtartani, s október 13-a a 79. nap, így belefér. A mintegy nyolcmillió magyarországi lakóhellyel rendelkező választásra jogosultnak augusztus 23-án péntekig kell kézhez kapnia a névjegyzékbe való felvételről szóló értesítést az augusztus 07-i szerdai névjegyzéki állapotnak megfelelően. Aki nem kapja meg az értesítőt, a jegyzőnél a helyi választási irodában kérheti. A jegyző ekkor új szelvényt állít ki.

Az egyéni listás és az egyéni választókerületi jelölt, valamint a polgármesterjelölt állításához szükséges ajánlások számát a helyi választási iroda vezetője, a főpolgármester-jelölt és a megyei lista állításához szükséges ajánlások számát a területi választási iroda vezetője állapítja meg augusztus 08-án csütörtökön. A hivatalos kampány a választást megelőző 50. napon, augusztus 24-én szombaton kezdődik és az október 13-ai szavazási napon 19 óráig tart.

A választáson a képviselőjelöltek, a polgármesterjelöltek és a főpolgármester-jelöltek szeptember 09-én hétfőn 16 óráig adhatják le ajánlóíveken összegyűjtött ajánlásaikat. A jelölteknek településtípusonként és választási típusonként eltérő számú ajánlást kell összegyűjteniük. A jelöltek és a jelölő-szervezetek listáinak nyilvántartásba vételéről a választókerületi bizottságok döntenek négy napon belül. A listákat szeptember 10-én kedden 16 óráig lehet bejelenteni.

Szóljon hozzá!