ZETApress

hírportál

Megalakult az EP Strasbourgban

Az EP StrasbourgbanMa 10 órakor az alakuló üléssel Strasbourgban elkezdődött az Európai Parlament 9. törvényhozási ciklusa. Délelőtt ült össze az Európai Parlament az 1979-es első közvetlen választások óta 9. törvényhozási ciklusa. A képviselők 28 tagállam 190 politikai pártját képviselik. A képviselők 61 százaléka új. A képviselők 60 százaléka férfi, 40 százaléka nő.

Az Európai Parlament elnökét holnap 9 órától kezdve választják meg. Az alakuló ülést a volt elnök, Antonio Tajani nyitotta meg. Az elnökjelöltet a képviselőcsoportok, vagy a képviselők huszada javasolhat ma 22 óráig. Az eljárás felügyeletére a Parlament nyolc szavazatszámlálót sorsolt ki ? tudatta az EP Magyarországi Kapcsolattartó Irodája.

A Parlament a május 23-26-i, 51 százalékos részvétel mellett lezajló európai közvetlen választásokat követően alakult meg hivatalosan Strasbourgban. Minden eddiginél több (61 százaléknyi) képviselő cserélődött le, és a nők aránya (40 százalék) is az eddigi legmagasabb érték (2014-ben 37 százalék volt). A legfiatalabb képviselő a dán Kira Marie Peter-Hansen 21, a legidősebb az olasz Silvio Berlusconi 82 éves.

Az új Parlamentben hét képviselőcsoport van, eggyel kevesebb, mint az előző Házban. A képviselőcsoporthoz nem tartozó képviselők azonban bármikor dönthetnek úgy, hogy belépnek egy képviselőcsoportba. 2009 óta a Parlament Eljárási szabályzata szerint képviselőcsoport alakításához legalább hét tagállamból minimum 25 képviselő szükséges. AZ EP-választások végeredménye és tagállamok szerinti részletezése idekattintva, míg a képviselők listája frakciók és nemzetiség szerint emide kattintva olvasható.

Szóljon hozzá!