ZETApress

hírportál

Eljátssza-e a Fidesz a 2/3-ot?

Lázár János képviselőA Fidesz helyi szervezete Lázár Jánost indítja ősszel a hódmezővásárhelyi polgármester-választáson ? olvashattuk a híradásokban. A jelölt egyelőre gondolkodási időt kért, amit nem is csodálok. Ha pártja és kormánya érdekeit nézi, nemet mond és marad az Országgyűlés egyéni képviselője!

S miért kéne a tisztelt Házban maradnia? Mert önkormányzati győzelme esetén le kellene mondania parlamenti mandátumáról, s helyére a Csongrád megyei 4. vk-ban időközi választást kellene kiírni. Mivel ilyenkor a 2014-2018-as ciklusban rendre az ellenzéki jelöltek nyertek, így ez most is borítékolható. S mivel a kormányoldalon épp megvan a kétharmad, Lázár kiválásával ez rögvest megszűnne. Vagy lehet, hogy épp ezt akarják? Erre még visszatérünk.

2014. őszén Orbán gyorsan eljátszotta a 2/3-ot, amikor Navracsics Tibort küldte Brüsszelbe uniós biztosnak, s a helyére Veszprémben ellenzéki jelöltet választottak. Utána még volt néhány időközi választás, de mindenhol az ellenzék győzött. Emiatt már egy 2/3-os törvényt sem tudtak elfogadtatni, mivel az ellenzék ? köztük a Jobbik! ? rendre ellenük szavazott. Lehet, hogy most is erre játszanak, hogy aztán a hiányzó kétharmad miatt az ellenzékre fogják a folytonos sikertelenséget?

Korábban szóba került, hogy Orbán Viktor 2022-től államfő szeretne lenni és prezidenciális kormányformát szeretne. Ezt mindenképp 2/3-dal kéne megszavazni, melyhez Lázár szavazatára is szüksége van. Az Önkormányzati törvényen is változtatni akarnak, és a 2014-ben elkezdett ötéves ciklusokat 2024-től újra négyévesre visszavenni, hogy ezek a választások az országgyűlési választások félidejében legyenek. Ehhez is 2/3 kell, de Lázár nélkül ez sem sikerülhet. Persze nem látok a kulisszák mögé, nem tudom, hogy Orbánnak kell-e még a kétharmad, vagy valamilyen ? esetleg uniós ? háttéralkuk megkötésével inkább megelégszik az egyszerű kormánytöbbséggel.

1 hozzászólás

  1. Nem vállalja a jelöltséget Lázár János, Hódmezővásárhely korábbi polgármestere Márki-Zay Péter regnáló polgármesterrel szemben, mert nem szeretné, ha az október 6-ai választás kettejük küzdelméről szólna. Döntéséhez gratulálunk! Kár lenne, ha győzelme esetén le kéne mondania parlamenti mandátumáról, s ezzel kockára tenni a Fidesz-KDNP 2/3-os többségét.