ZETApress

hírportál

Három évforduló

Kerek évfordulót ünnepelt a Nyírzem-cégcsoport: a Nyírzem Zrt. és a Szabolcs-Coop Zrt. 20 éve, míg a Mecsek Füszért Zrt. 70 éve jött létre ? tudatták sajtósaik.

A növekedés, az akvizíciók és a megtermelt eredmény visszaforgatása jelenti a Nyírzem-cégcsoport sikerének zálogát ? mondta Pekó László, a Nyírzem Zrt. elnök-vezérigazgatója a társaság megalakulásának 20. évfordulója ?, illetve a cégcsoporthoz tartozó Szabolcs-Coop Zrt. és a Mecsek Füszért Zrt. létrejöttének 20., illetve 70. évfordulója ? alkalmából megrendezett jubileumi ünnepségen.

A nyíregyházi Hotel Pagonyban megrendezett eseményen az élelmiszer-, illetve vegyi-árukereskedelemmel foglalkozó Nyírzem-cégcsoport három okból is kerek évfordulót ünnepelt, ugyanis nemcsak a Nyírzem Zrt., hanem a cégcsoporthoz tavaly óta tartozó Szabolcs-Coop Zrt. is 20 éve jött létre, valamint a cégcsoport által 2007-ben megvásárolt Mecsek Füszért Zrt. 70 éve alakult meg.

Pekó László, a Nyírzem Zrt. elnök-vezérigazgatója köszöntő beszédében elmondta: a Nyírzem cégcsoport stratégiáját és egyben a sikeresség zálogát a növekedés, az akvizíciók és a megtermelt eredmény visszaforgatása jelenti. ? A cégcsoportban az idők során egyetlen egy forint osztalék sem lett kivéve, minden vissza lett forgatva ? tette hozzá. A cégcsoport hazai kiskereskedelemben betöltött szerepét ismertetve kiemelte: a közel 3300 főt foglalkoztató, az ország 14 megyéjében, illetve Budapesten is jelen lévő társaság több, mint 400 kereskedelmi üzletet, kiskereskedelmi Coop boltot és C+C áruházat üzemeltet. A működési terület szinte az egész Dunántúlt ? Győr-Moson-Sopron megye kivételével ?, Pest és Bács-Kiskun megyéket, az Észak-magyarországi Régiót, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét, valamint Budapestet öleli fel. A társaság 273 településen működtet kiskereskedelmi boltot, amelyek közül 164 helyen a lakosság létszáma nem éri el 2000 főt. ? Vagyis a cégcsoport által kiszolgált települések 60 százaléka kistelepülés ? jegyezte meg.

A cég pénzügyi mutatóival kapcsolatban kiemelte: tavaly a cégcsoport 76 milliárd forintos árbevételt ért el. A cégcsoport legnagyobb társaságának a Mecsek Füszért Zrt. számít, amelynek fő tevékenysége 2012-től szintén a kiskereskedelem lett a Nyírzem Zrt-hez és a Szabolcs-Coop Zrt.-hez hasonlóan. A cégcsoportnak három száraz-árunagykereskedelmi raktára van Pécsett, Veszprémben és Nyíregyházán, illetve a hűtött és fagyasztott termékeket öt frissáru-hűtőház szállítja a partnerek számára.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az ünnepségen bejelentette, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter Magyar Gazdaságért díjjal tüntette ki Pekó Lászlót. ? A Nyírzem cégcsoport tagvállalatai esetében valódi magyar sikertörténetről beszélhetünk. Mindhárom társaság a Coop országos kiskereskedelmi hálózat meghatározó szereplőjének számít ? emelte ki az államtitkár.

Dr. Seszták Miklós, Kisvárda térségének országgyűlési képviselője, az egyes Kárpát-medencei gazdaságélénkítő programokért felelős kormánybiztos kiemelte a cégcsoport sikerében Pekó László elkötelezettségét, illetve arra is rámutatott, hogy Pekó Lászlóban egy nagyon korrekt, az üzleti életben maximálisan tisztességes magatartást tanúsító üzletembert ismert meg, aki a sikerei csúcsán az üzleti kapcsolataiban is mindig ember tudott maradni.

Tóth Béla, a Gyermelyi Zrt. elnök-igazgatója arra tért ki, hogy Pekó László, a CO-OP Hungary Zrt. igazgatóságának elnökeként nemcsak országos szinten tölt be fontos pozíciót, hanem a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara élén is becsülettel dolgozik, mindannyiunk számára példaképként lehet állítani.

Tóth László, az Unió Coop Zrt. vezérigazgatója a Nyírzem cégcsoport COOP láncon belüli szerepéről elmondta: a Coop hálózat összforgalmának 16 százalékát adva ez a cégcsoport számít a lánc legnagyobb forgalmú tagjának. Emlékeztetett arra, hogy 2007-ben, amikor a Nyírzem Zrt. megvásárolta a Mecsek Füszért Zrt-t, valójában az történt, hogy a kis hal ette meg a nagyot, hiszen egy kisebb cég vált egy nagyobb társaság tulajdonosává, és állította megfelelő pályára.

Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt 20 évben jelentősen átalakult a hazai kiskereskedelem, többek között vállalkozások szűntek meg, a piacon megjelentek a multinacionális cégek. ? Egy ilyen gyorsan változó környezetben a Nyírzem cégcsoport történetének kulcsszava az összefogás volt, az egyes tagtársaságok vezetői meg tudták találni a közös hangot ? jegyezte meg.

? Nagy öröm városunknak, hogy egy ilyen szép eredményeket elérő cégcsoportnak jelentős érdekeltségei vannak Nyíregyházán ? mondta dr. Kovács Ferenc, a megyei jogú város polgármestere. ? A cégcsoport itt működtet egy logisztikai raktárat, valamint számos kiskereskedelmi egységet ? tette hozzá.

Az elmúlt 20 év

A Nyírzem Zrt. 20 évvel ezelőtt 1999 márciusában alakult, az alapítók a Felső-Szabolcs Áfész, a Nyírbátor és Vidéke Áfész, a Zemplén Coop Kft. és magánszemélyek voltak. Szintén idén lett 20 éves a Szabolcs-Coop Zrt., amely 2018-óta tagja a cégcsoportnak. Az 1999-ben létrehozott társaság alapítói a Nyíregyháza és Vidéke Áfész, valamint a Balkány és Vidéke Áfész. A Mecsek Füszért Zrt-t jogelődei 1949-ben hozták létre, így a társaság idén ünnepli 70 éves fennállását. A rendszerváltás után 1991-ben alakult meg a Mecsek Füszért Rt., a privatizációra 1994-ben került sor. A társaság alapítója a 1995-ben létrejött Coop-csoportnak. A cég tulajdonosává 2007-ben vált a Nyírzem Zrt.

Szóljon hozzá!