ZETApress

hírportál

Megegyezett a zöld tárca a gazdaságival

A két szabaddemokrata minisztérium, a gazdasági és a környezetvédelmi és vízgazdálkodási, közös programot dolgozott ki klímaváltozásból adódó gondok enyhítésére. A közös sajtótájékoztatón a két miniszter mellett a zöld tárca államtitkára is megjelent ma délelőtt a Jövő Házában.

Szóba kerültek többek között a megújuló energiahordozók. Kovács Kálmán államtitkár egy nyúltáphoz hasonlító préselt növényi származékot mutatott be, mint hőerőműveinkben a jövő fűtőanyagát. Ez a vidék fejlődésére és a mezőgazdaságra is kedvező hatással lesz, mert munkahelyeket teremt, mondta.

Fűtőértéke a lignitéhez hasonló, ennek is van széndioxid kibocsátása, s talán az ára is magasabb a ligniténél, folytatta kérdésemre az államtitkár. A vidék fejlesztésénél viszont egyéb haszna is van. Azok a növények, amelyeket energiaforrásként termelnek, a széndioxidot is lekötik, s ez arányban áll a elégésükkor keletkező kibocsátásukkal.

Az energiaforrásként termelt növények nem génmódosítottak, mondta Persányi Miklós miniszter újságírói kérdésre, így nyugodtan termelhetjük azokat. A hőerőművek fejlesztése viszont nem jelenti automatikusan azt, hogy az atomenergiáról lemondanánk, de erről még a gazdasági tárcával egy újabb szakmai vita lesz, folytatta a környezetvédelem gazdája.

Szóljon hozzá!