ZETApress

hírportál

Üléseztek a kerékpárosok

A Kerékpáros Tárcaközi Bizottság tagjai üdvözlik a KRESZ módosítását. A bizottság ülésén számolt be Csepi Lajos közlekedési szakállamtitkár a KRESZ módosítás kerékpárosokat érintő elemeiről.

A fontosabb változtatások között említette, hogy az új szabályozás feloldja a kerékpárosok szoros jobbra tartási kötelezettségét, hogy enyhülnek az egyirányú utcák ellenkező irányú használatának feltételei, valamint hogy a kerékpárosok a forgalmi okokból, pl. a piros lámpánál álló járművek mellett előre sorolhatnak.

Oláh Lajos, a KHEM államtitkára a KRESZ módosítás kapcsán kiemelte: ? A január 1-én életbe lépett módosítás szemléletváltást alapoz meg a hazai közlekedésben, így egyre többek számára jelenthet valódi alternatívát a kerékpározás a tömegközlekedéssel vagy autózással szemben, elősegítve ezzel környezetünk védelmét, egy zöldebb, élhetőbb és szerethetőbb ország megteremtését.

A közlekedési minisztériumban megtartott ülés résztvevői előadásokat hallhattak a kerékpározást népszerűsítő olyan kezdeményezésekről, mint a gyerekeknek szóló Bringa-suli program, a kerékpározásra ösztönző Bringázz a munkába kampány vagy az egyre népszerűbb Kerékpáros-barát Település és Munkahely pályázatok.

Kovács Miklós, az Önkormányzati Minisztérium Turisztikai Szakállamtitkára a Kerékpáros Turisztikai Stratégia céljait és alapelveit ismertette, melynek kapcsán kiemelte, hogy az ÖM Turisztikai Szakállamtitkársága és a Magyar Turizmus Zrt. a felelős a turisztikai szolgáltatások fejlesztéséért, a turisztikai marketing-tevékenységért, míg a többi feladat megvalósítása (pl. támogatási rendszer működtetése, kerékpáros útvonalhálózat, háttér-infrastruktúra fejlesztése, közösségi közlekedésfejlesztés), széles tárcaközi együttműködésen kell, hogy alapuljon.

A Kerékpáros Tárcaközi Bizottság munkájának célja az Új Magyarország Fejlesztési Terv szellemében kidolgozott Kerékpáros Magyarország Programban megfogalmazott, 2007-2013. közötti időszakra vonatkozó nemzeti kerékpáros stratégiákban kitűzött feladatok végrehajtásának irányítása.

A közlekedési szakállamtitkár vezetésével életre hívott bizottság munkájában a kormányzat képviselői mellett civil szervezetek tagjai is részt vesznek. Az ülésen elhangzott prezentációk a közlekedési tárca honlapjáról letölthetőek ? tudtuk meg sajtósaiktól.

Szóljon hozzá!