ZETApress

hírportál

Mégsem lesz ingatlanadó

Az Alkotmánybíróság ma megsemmisítette a vagyonadóról szóló törvényt. A Kormányszóvivői Iroda reagált az AB vagyonadóval kapcsolatos döntésére.

Az AB mai döntésével kimondta: Magyarországon ? Európa sok más országához hasonlóan ? alkotmányosan létezhet vagyonadó. A vagyonadó lényege az, hogy a lakosság leggazdagabb 5 százaléka vagyonának arányában fokozottan járul hozzá az állami kiadásokhoz, igy a legelesettebbek és a családok szociális juttatásainak finanszírozásához.

Az Alkotmánybíróság nem talált kifogásolnivalót a vízi járművekre, a légi járművekre és a nagy értékű személygépkocsikra vonatkozó passzusokban, azok hatályban maradnak és az ezekből származó bevétel részben hozzájárul a személyi jövedelemadó és a munkáltatói járulékok csökkentéséhez.

Az AB az ingatlanadózáson belül is mindössze a törvény két technikai részét kifogásolta, mert egyrészt a forgalmi érték megállapításakor 10 százalékánál nagyobb arányú eltéréseknél sem tartotta jogosnak adóbírság kiszabását, másrészt a vagyoni értékű jogok pontosabb definícióját tartotta szükségesnek.

A kormány most áttekinti, hogy ezek a technikai hiányosságok miként és mennyi idő alatt orvosolhatóak jogszabálymódosítással. A kormány azt is vizsgálja, hogy a kieső bevételeket milyen módon tudja ellensúlyozni. A lakosság leggazdagabb 5 százalékát érintő vagyonadó bevezetése helyes és igazságos, mert az arányos közteherviselést, a szolidaritás elvét erősíti ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Szóljon hozzá!