ZETApress

hírportál

Bankhitel az agráriumnak

Az MKB Bank ma délelőtt a Váci utcában új agrár-hitelkonstrukciót jelentett be és megállapodást írt alá a Szent István Egyetemmel. Az MKB Bank az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvánnyal (AVHGA) együttműködve új, az eddigieknél kedvezőbb finanszírozású agrár hitelkonstrukciót dolgozott ki.

A bankszékházi sajtótájékoztatón a megszólalás sorrendjében részt vett: dr. Balog Ádám, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója; dr. Palkovics László, a Szent István Egyetem rektora; dr. Nagy István agrárminiszter; dr. Herczegh András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány ügyvezető igazgatója és dr. Gallyas Igor, az MKB Bank kommunikációs főtanácsadója, az esemény moderátora.

Az MKB Agrárpartner programja ? a mezőgazdasági finanszírozás szakértőjeként ? kiemelt figyelmet fordít a magyar agrárium támogatására és az ezt szolgáló szakmai partnerségek építésére. Az MKB Bank az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvánnyal együttműködésben kidolgozott új agrár-hitelkonstrukciója az eddigieknél kedvezőbb finanszírozást nyújt. Az őstermelők, családi gazdálkodók, egyéni vállalkozók a vállalkozásuk életciklusához és a gazdálkodás szezonalitásához igazítható, személyre szabható finanszírozási lehetőséget kaphatnak. A finanszírozást ? maximum 20 év futamidőre ? termőföld-vásárlásra, mezőgazdasági tevékenységhez kapcsolódó beruházásra ? maximum 10 év futamidőre ? fejlesztésre fordíthatják, továbbá ? maximum 5 éves futamidővel ? akár szabad felhasználású hitelként is igényelhetik. A termőföld és magánszemély készfizető kezessége mellett a hitel további, fő fedezetéül az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány kezességvállalása szolgálhat.

A Szent István Egyetem gyakorlatorientált képzést folytató felsőoktatási intézményként rendkívüli képzési tapasztalattal, átfogó elméleti és alkalmazott kutatási referenciával rendelkezik. Az MKB Bank aktívan vesz részt a jövő agrárgenerációjának képzésében és az agráriumhoz kötődő életpályamodell népszerűsítésében. A most aláírt együttműködési megállapodás értelmében az MKB Bank a jövőben szakmai támogatást nyújt az egyetemi képzésekhez, kutatásokhoz. Felek kölcsönösen segítik egymást nemzetközi kapcsolataik ápolásában, bővítésében és az ezekből adódó szakmai ismeretek, tapasztalatok közös hasznosításában. Szakmai-tudományos eseményeiken részvételi lehetőséget biztosítanak egymás számára és közösen is szerveznek rendezvényeket. Képzési programjai, tanterve kialakításánál a SZIE a jövőben fokozattan figyelembe veszi a bankszektor munkaerő-piaci igényeit.

? Az MKB Bank alapelve, létezésének lényege az együttműködés. Legyen szó akár ügyfelekről, akár partnerekről célunk minden esetben az, hogy a kölcsönös előnyök mentén olyan értékeket teremtsünk, amelyek a folyamatos haladást, a jövő tervezhetőségét, összességében a közösség jövőbeli érdekeit szolgálják. Ha visszatekintünk az elmúlt 3 évre, nem csak folyamatosan javuló banki teljesítményünkre lehetünk büszkék, hanem azokra az eredményeinkre is, amelyeket hazai és nemzetközi partnereinkkel történő együttműködéseinknek köszönhetően értünk el. Köszönjük az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány eddigi együttműködését és nagy-nagy bizalommal tekintünk a Szent István Egyetemmel történő jövőbeni együttműködés elé ? mondta dr. Balog Ádám, MKB Bank elnök-vezérigazgatója.

? Előrejelzések és reményeink szerint az agrárágazat teljesítménye, hatékonysága és versenyképessége jelentős mértékben megnövekedhet az elkövetkező években. Az Egyetemünkön folyó mezőgazdasági kutatás-fejlesztési projektek és képzések kitörési pontot jelenthetnek a fiatalok számára, illetve hosszú távon elősegíthetik a regionális/lokális munkaerőpiac erősödését, valamint katalizálhatják a helyi gazdaságok működését. Mind a Szent István Egyetem, mind az MKB Bank munkájának alapja a tudás és a tudás megosztása. A most aláírásra kerülő megállapodás lehetőségeket teremt a tudásmegosztásra olyan jelentős mezőgazdasági témákban, mint az agrárinnováció, agrárdigitalizáció, agrárkompetenciák fejlesztése, melynek következtében hallgatóink a nálunk megszerzett tudást és gyakorlati tapasztalatokat sokkal hatékonyabban tudják majd hasznosítani a munkaerő-piacon ? mondta dr. Palkovics László, a SZIE rektora. Tegnapi gödöllői NATO-kiállításukról idekattintva olvashatunk.

? Nem szabad hagyni, hogy az Európai Unió csökkentse az agrártámogatásokat, mert az fenyegető veszélyt jelent a magyar gazdákra. Brüsszel a tervek szerint a földalapú támogatásokat 16, a vidékfejlesztési támogatásokat pedig több mint 25 százalékkal csökkenti, miközben az agrártámogatások helyett olyan célokat fogalmazott meg, amelyek a migránsok letelepedését szolgálják. Ha ez megvalósul, nőni fognak az élelmiszerárak és romlani fog a versenyképesség. Az agrárpolitikusok és szakemberek mától országjárásra indulnak, amelynek során a kormány kikéri a polgárok véleményét. Megbeszélik a gazdákkal az elért eredményeket, a nehézségeket, a kitűzött célokat, valamint erősítik a magyar gazdatársadalom és a kormány között kialakult együttműködést. Össze kell fogni, hogy olcsóbb legyen az élelmiszer, minél több hazai élelmiszer legyen, a magyar gazdák meg tudjanak élni, és a mostani hitelkonstrukció ebben is segít ? mondta Nagy István agrárminiszter.

? Az MKB Bank korábban nem számított az agrárium kiemelt finanszírozói közé, az utóbbi időszakban azonban rendkívül dinamikusan fejlődött ezen a területen, ami nagy részben a bankban kialakított agrárszakmai háttértudásnak köszönhető. Az Agrár Széchenyi Kártya programban, valamint a Vidékfejlesztési Program projektjeinek finanszírozásában egyaránt kiválóan működött együtt az MKB Bank és az AVHGA, ezeket a termékeket a most induló új konstrukció jól kiegészíti. A fontos az, hogy az agrárkormányzat törekvéseivel összhangban biztosítani tudjuk a hazai élelmiszergazdaság versenyképességének folyamatos javítását, amelyhez az uniós források mellett a kedvező feltételű banki finanszírozás is elengedhetetlen ? mondta dr. Herczegh András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány ügyvezető igazgatója.

Szóljon hozzá!