ZETApress

hírportál

Nők a munkaerő-piacon

Munkaerő-piaci Tükör 2017.Az MTA KRTK Közgazdaság-tudományi Intézete és az MTA Emberi Erőforrások Gazdaságtani Tudományos Bizottsága ma délelőtt mutatta be a Munkaerő-piaci Tükör 2017. Nők a munkaerő-piacon című kötetét az MTA Tóth Kálmán utcai Humán Tudományok Kutatóháza földszinti előadójában.

Fazekas Károly, az MTA KRTK főigazgatója, a kötet egyik szerkesztője köszöntője után Nők a munkaerő-piacon, tanulságok, kihívások című előadást tartott Szabó-Morvai Ágnes, az MTA KRTK tudományos munkatársa, a kötet másik szerkesztője. Utánuk Nem kognitív jellemzők mérése és nemek közötti különbségei címmel Horn Dániel, az MTA KRTK tudományos főmunkatárs beszélt. Varga Júlia, az MTA KRTK tudományos főmunkatársa, a Tudományos Bizottság elnöke zárszava után kötetlen beszélgetés kezdődött a büféebéden az alkotókkal.

Az MTA Közgazdaság-tudományi Intézete az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatásával 2000-ben indította el a magyarországi munkapiac és foglalkoztatáspolitika aktuális jellemzőit bemutató és a témakör egy-egy területét részletesen elemző Munkaerő-piaci Tükör című évkönyv-sorozatát. A kötetek tartalmának összeállítása során arra törekedtek, hogy az államigazgatásban dolgozó szakemberek, a foglalkoztatási szolgálat szervezeteiben, az önkormányzatokban, a civil szervezetekben, a közigazgatási hivatalokban, az oktatási intézményekben és a kutatóintézetekben dolgozó kollégák, az írott és elektronikus sajtó munkatársai napi munkájukban jól hasznosítható információkat kapjanak a magyarországi munkapiaci folyamatokról, a foglalkoztatáspolitika jogszabályi és intézményi környezetéről, a magyarországi munkapiaccal foglalkozó hazai és nemzetközi kutatások friss eredményeiről.

Megőrizve a sorozat szerkesztőinek korábbi gyakorlatát, idén is kiválasztottak egy területet, amelyet különösen fontosnak tartottunk a magyarországi munkapiaci folyamatok megértése, a tényeken alapuló foglalkoztatáspolitika eredményessége szempontjából. A szerkesztőbizottság döntése alapján az idei Közelkép a nők munkaerő-piaci helyzetét tárgyalja. A kiadvány megjelenését a Magyar Tudományos Akadémia és a Pénzügyminisztérium támogatta.

Szóljon hozzá!