ZETApress

hírportál

Javuló tendenciák

Kopint-TárkiAz eddig vártnál gyorsabb gazdasági bővülésre számít idén és jövőre Magyarországon a Kopint-Tárki. A gazdaságkutató 20 bázisponttal 4,8 százalékra emelte idei és 50 bázisponttal 4,1 százalékra 2019-es növekedési előrejelzését ? mondta Palócz Éva, a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója délelőtt a Markó utcai sajtótájékoztatón.

Megjegyezte, hogy a magyar gazdaság teljesítménye kimagasló volt a harmadik negyedévben az EU-n belül, és úgy vélte az uniós pénzek beáramlása még jövőre is jelentős lesz. A termelési oldalon az építőipar szerepe kiemelkedő a növekedésben, az iparé viszont a korábbinál lanyhább volt. Az idei inflációs prognózist az októberben várt 3,0 százalékról 2,9 százalékra, a jövő évit pedig 3,5 százalékról 3,4 százalékra csökkentették. Az infláció lassan emelkedik, de nincs erős árnyomás a gazdaságban.

A nettó reálkeresetek az előrejelzés szerint a tavalyi, kimagasló 10,3 százalékos növekedés után idén 8,2 százalékkal tovább bővülhetnek, a munkanélküliségi ráta a decemberi előrejelzés szerint 3,7 százalékos lehet idén, jövőre pedig 3,3 százalékra süllyedhet. Az államadósság-ráta az év végére GDP-arányosan 72,0 százalékra csökkenhet, jövőre 71,0 százalékra mérséklődhet. Az uniós módszertan alapján az állam-háztartási deficit 2018-ban és 2019-ben is elérheti a GDP 2,8 százalékát, magasabb lehet a kormány által várt idei, 2,4 százalékos hiánynál ? magyarázta a BGE II. emeleti Lotz-termében.

A nemzetgazdasági beruházások növekedése a harmadik negyedévben 22 százalékot meghaladó ütemre gyorsult, amivel az I-III. negyedév átlagos dinamikája 16,9 százalékos lett. Az idén a beruházások éves átlagban jó eséllyel 17-19%-kal bővülnek. A Kopint-Tárki vezérigazgatója jelezte: idén és jövőre is éves átlagban 319 forint/euró árfolyamot várnak.

Nagy Katalin vezető kutató hozzátette: a világgazdasági növekedés elérte a csúcsát,a következő két évben kicsivel 3 százalék feletti növekedés várható. Az eurózónában is lassul a növekedés, amit a kereskedelmi háború veszélyének növekedése, a vállalatok pesszimizmusa okoz. Idén 1,9 százalékos, jövőre 1,6 százalékos gazdasági bővülés lehet az euróövezetben.

Szóljon hozzá!