ZETApress

hírportál

Teljesült célok

Továbbnőtt az energiabiztonság, elkészült a szabályozás. Teljesült a magyar energiapolitika egyik fontos célkitűzése, hiszen a rendelkezésre álló 1,4 milliárd köbméteres stratégiai biztonsági készlettel szavatolható a magyar gázfogyasztók ellátása, még egy súlyos válsághelyzet esetén is ? hangsúlyozta Molnár Csaba.

A Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter tegnapi, az FGSZ Földgázszállító Zrt. siófoki rendszerirányító központjában megtartott sajtótájékoztatóján jelen volt Oláh Lajos, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium államtitkára is, aki az új, földgázellátási válsághelyzetek esetében alkalmazandó szabályokat tartalmazó törvény előírásairól adott tájékoztatást.

Molnár Csaba elmondta: Magyarország Európában is egyedülálló biztonsági földgázkészlettel rendelkezik, amely a kereskedelmi célból tárolt készletekkel, valamint a hazai kitermelésből és az esetleges nyugati importból érkező gázzal együtt még extrém hideg időjárás esetén is képes két hónapig biztosítani az ország gázellátását. ? A kereskedelmi és stratégiai tárolók összes kapacitása 5,5 milliárd köbméter, azonban a visszajelzések alapján ez a jövőben megvalósuló beruházásoknak köszönhetően még tovább fog növekedni ? tette hozzá a miniszter.

A jelenleg rendelkezésre álló tárolói készletekről szólva a miniszter elmondta: a stratégai tárolókban található 1,4 milliárd köbméteres biztonsági készlet mellett a január 9-i adatok alapján, hozzávetőlegesen 3,2 milliárd köbméter kereskedelmi készlet is a fogyasztók rendelkezésére áll.

A kancelláriaminiszter emlékeztetett arra, hogy Magyarország már tavaly januárban is jelesre vizsgázott az orosz-ukrán gázvita miatt kialakult gázellátási krízishelyzet kezeléséből, hiszen a lakossági fogyasztók korlátozására egyáltalán nem került sor, sőt Magyarország még több mint 71 millió köbméter gázzal segítette is a szomszédos államokat. ? A stratégiai készletekhez tavaly januárban hozzá sem kellett nyúlni ? tette hozzá Molnár Csaba.

Oláh Lajos, az energiaügyekért felelős minisztérium államtitkára a december 2-án hatályba lépett, a földgázvételezés korlátozásáról, a földgáz biztonsági készlet felhasználásáról, valamint a földgázellátási válsághelyzet esetén szükséges egyéb intézkedésekről szóló kormányrendelet előírásairól tájékoztatta a sajtó képviselőit.

Az államtitkár elmondta: a rendelet célja, hogy egy esetleges gázválság idején is biztosítani lehessen azon felhasználók földgázellátásának folyamatosságát, amelyek esetében az szociális, gazdasági, valamint környezet- és ellátás-biztonsági szempontokat figyelembe véve a leginkább indokolt. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a szabályozás már korábban is létezett, azonban a tavaly januári tapasztalatok alapján újragondolásra kerültek egyes előírásai.

A rendelet a felhasználókat összesen nyolc korlátozási kategóriába sorolja ? mondta Dr. Oláh Lajos. Hozzátette: a szabályozás ugyanakkor megnevezi a nem korlátozható fogyasztókat is, ilyenek például a kórházak, kollégiumok, idősotthonok, a lakossági fogyasztók valamint a rendszerirányításhoz nélkülözhetetlen infrastruktúra.

Az államtitkár ugyanakkor kiemelte, hogy a fentiek mellett nagy hangsúlyt kell fektetni az energiahatékonyságot növelő beruházások támogatására, valamint a megújuló energiaforrások elterjedésének ösztönzésére is, hiszen az előbbivel hosszú távon spórolni lehet, míg az utóbbi a gázfüggőség enyhítésében játszik kiemelkedő szerepet.

Újságírói kérdésre válaszolva Zsuga János, az FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója elmondta: a stratégai készletek addig maradnak a tárolókban, amíg felhasználásuk indokolttá nem válik, hiszen a gáz nem romlandó termék. A fogyasztók korlátozási kategóriákba történő besorolásával kapcsolatban hangsúlyozta: annak összeállítása szigorúan szakmai szempontok alapján, a vonatkozó előírásoknak megfelelően történt.

Szóljon hozzá!