ZETApress

hírportál

Hajnali gépátvétel

Január elsejétől nincs kollektív szerződés a BKV-nál, s Munkatörvénykönyv szerint kell a sofőröknek dolgozniuk. Tegnap reggel mintegy hétszáz, ma pedig 350 autóbusz maradt műszaki okokra hivatkozva a telepeken.

Húsz évvel ezelőtt magam is résztvevője voltam a hajnali munkakezdéseknek. A Korányi Sándor utcai Mező Garázsban 1989-90-ben diszpécser voltam. Akkoriban alakult meg az MSZP, szűnt meg a Munkásőrség és a négy igenes népszavazás hatására kiszorult az MSZMP a munkahelyekről. Háromszor 8 órás műszakban dolgoztunk reggel 6, délután 2 és este 10 órai váltással a hét minden napján. Délelőtt és délután egyedül, míg éjszaka hárman voltunk szolgálatban, s a hajnali gépátvételeket az éjszakásoknak kellett levezényelni.

Az éjszakára leállított kocsikat ? mintegy kétszázat ? a garázsszolgálat sofőrjei vitték az aknára. Mindegyik busznak át kellett rajta mennie, s a szerelők átnézték azokat forgalombiztonsági szempontból. Ha minden rendben volt, ezt ráírták a menetlevélre, s ezzel felelősséget is vállaltak műszakilag a következő napért. Forgalmi engedélyek nem voltak a buszokban, a menetlevelek ezeket is helyettesítették.

A munkába lépő gépkocsivezetők húszperces gépátvétele azt jelentette, hogy ennyivel korábban kellett munkára jelentkezniük annál az időpontnál, amikor el kellett hagyniuk a garázst, s ezt az időt fizették is nekik. A diszpozíción ? amit a jelentkezéskor tőlünk megkaptak ? mindkét időpont szerepelt. Miután átvették tőlünk a papírt, összeszedték a járattáblákat, majd kimentek az udvarra megkeresni a járművüket. Ez sem volt mindig egyszerű feladat, mert a garázs-gépkocsivezetők nem oda parkolták, ahol épp hely volt. A megtalált buszt aztán fel kellett táblázni, be kellett indítani, s időben el is kellett hagyni vele a telephelyet.

Mint látható, a 20 percbe egy tüzetes átvizsgálás nem fért bele, de erre nem is volt szükség. Megtették ezt éjszaka a szerelők, aláírásukkal igazolták, hogy a kocsi üzemképes és részt vehet a forgalomban, s a sofőröknek meg kellett bízniuk tanult kollégájuk szakértelmében.

Azóta már nemcsak a Mező Garázs szűnt meg, de a Cházár András utcai Stadion helyén is bevásárlóközpont épült. Magam is csak utasként találkozom a buszokkal, s nagyon csodálkozom volt kollégáim hozzáállásán. Azzal, hogy most 20 perc helyett jóval tovább vizsgálják a gépjárműveket csak azt bizonyítják, hogy eddig elnagyolták a feladatokat. (Más kérdés, hogy a fentiek alapján nem is volt feladatuk a vizsgálódás!)

A Kollektív szerződés sem írta ? nem is írhatta le ?, hogy az utas-biztonságra és a többi forgalmi résztvevőre veszélyes busszal el kell indulniuk, így a korábbi lojalitásra kár is hivatkozniuk. Ha ezt mondják, azzal azt ismerik el, hogy szándékosan veszélyeztették mások testi épségét, életét, márpedig ez nagyon rossz tárgyalási alap, s a szándékos mulasztást a jogszabályok sem engedik!

Szóljon hozzá!