ZETApress

hírportál

Útfelújítások uniós forrásból

Aszfaltozás, útépítés2008 júliusa és 2010 tavasza között négy- és öt számjegyű utak felújítására a Regionális Operatív Programok 2007-2008-as akciótervének keretében kerülhet sor. Magyarország hét régiójában összesen 184 útszakasz korszerűsítésére nyílik lehetőség ? tudatta a KHEM Sajtóosztálya.

Ennek köszönhetően 74 projekt keretében ötvenmilliárd forintértékű uniós forrás bevonásával, mintegy 1100 kilométer közút újul meg. A beruházások az Új Magyarország Fejlesztési Terv területfejlesztés prioritás égisze alatt valósulnak meg, és kiemelt céljuk a térségi felzárkóztatás.

2009 végéig 931 kilométert már átadtak a forgalomnak. További 177 kilométeren még folynak a munkák, melyek legkésőbb 2010 tavaszán befejeződnek. A Regionális Operatív Programok 2009-2010-es akciótervének keretében további, több mint 1300 kilométernyi, szintén 4 és 5 számjegyű út felújítása indul el jövőre. A 2013-ig tartó akciótervek kerete várhatóan eléri a kétszázmilliárd forintot.

A Regionális Operatív Program keretében megvalósuló négy- és öt számjegyű utak felújításánál a projektgazda szerepét a Magyar Közút Nonprofit Zrt. tölti be. Ez magában foglalja a projektmenedzsmentet, a tervező és kivitelező kiválasztását, a kivitelezés alatti műszaki ellenőri feladatok ellátását és a teljes adminisztrációt.

A hazai közlekedési hálózat, a mellékúthálózat korszerűsítése nélkül a kistelepülések nem kapcsolódhatnak be hatékonyan a gazdaság vérkeringésébe. A felújításra tervezett utak kiválasztásánál ezért azon szakaszokat igyekeztek megjelölni a programban, melyek felújítására a legnagyobb szükség van a gazdasági fejlődés és a térségi felzárkóztatás szempontjából. A beruházások így közvetve és közvetlenül több százezer ember közlekedési körülményeiben hoznak érzékelhető javulást.

A ROP keretében megújuló országos közutak remélhetőleg minden közlekedő megelégedésére szolgálnak. A régióban, kistérségben betöltik a nekik szánt szerepet, biztosítva ezzel a térségi központok, óvodák, iskolák, munkahelyek, intézmények gyorsabb, biztonságosabb és kényelmesebb elérését.

Szóljon hozzá!