ZETApress

hírportál

Pilóta-meglepetés karácsonyra

PilótafülkeFélmilliós havi plusz bért, 24%-os béremelést szeretnének a MALÉV Zrt. pilótái. A Malév-pilótákat képviselő HUNALPA szerdán bejelentette, hogy amennyiben nem kapnak 24,3%-os béremelést, határozatlan idejű sztrájkba kezdenek december 24-én reggel. Ez a béremelés az átlagos pilóta béren számolva félmillió forintot jelentene.

A Malév pilótáinak átlagos havi bére 2,2 millió forint, s nem ritka a hatmilliós havi jövedelem sem. A pilóták havi munkaidő keretük a 120 órát sem éri el, míg egy átlagos Maléves munkavállaló munkaidő kerete 172 óra!

Rendkívül felelőtlennek tartom a pilóták sztrájk-bejelentését és irreális követeléseit, amikor a magyar nemzeti légitársaság és az egész magyar gazdaság kritikus időszakot él át, és nagyon komoly nehézségekkel küszködik. Mindeközben a tulajdonosok, a magyar és orosz kormány keményen dolgoznak a Malév tőkehelyzetének rendezésén, a munkahelyek megtartása érdekében. A sztrájkfenyegetés és a sztrájk viszont a légitársaság pénzügyi helyzetének sikeres rendezését áshatja alá. Teljesen elfogadhatatlan, hogy miközben Magyarországon a Malév pilótái a legjobban fizetett munkavállalók, további drasztikus béremelést követeljenek ? kommentálta a HUNALPA lépését Martin Gauss vezérigazgató.

Az irreális követelések azért is érthetetlenek mert, a légitársaság jelenleg 20 pilótával foglalkoztat többet a szükségesnél csak azért, hogy munkahelyeket védjen meg. Erről egyébként még a nyári figyelmeztető pilótasztrájkot követően született megegyezés. Az akkori sztrájkot egyébként a bíróság jogerősen minősített jogellenesnek.

A Malév legutóbb 2007-ben biztosított 10%-os béremelést a pilótáknak, amikor 20%-ról 30%-ra növelte a repülési átalányukat. A Malév pilóták repülési időteljesítménye egyébként ebben az esztendőben sem javult, vagyis a tavalyi szinten maradt, ami 720 repült órát jelent éves szinten. A Kollektív Szerződés 850 órát enged meg egy évben, míg nemzetközi szabályozás 900 órát.

A Malév vezetése a lehetséges sztrájk időzítését is rendkívül cinikusnak tartja, hiszen sok ezer ember legszebb ünnepét tehetik tönkre egy karácsonyra időzített munkabeszüntetéssel. A Malév a tárgyalások során keményen törekedni fog arra, hogy a sztrájkfenyegetést elhárítsa és az ünnepi forgalmat biztosítani tudja ? tudatta Hegedűs Ádám kommunikációs vezető.

Szóljon hozzá!