ZETApress

hírportál

Holnap dönt az EIT

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet Tudományos és Innovációs Társulásaiban történő magyar részvétel és partneri közreműködés támogatása volt a témája az NKTH tudósításának.

A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) kétezer-millió forinttal kívánja támogatni azokat a magyar intézményeket, amelyek az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) által kiválasztott Tudományos és Innovációs Társulások (Knowledge and Innovation Community ? KIC) tagjai lesznek, továbbá azokat, amelyek egy KIC társulással hosszú távú, partneri együttműködést alakítanak ki. Az összeget a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból különítik el.

A budapesti központtal létrehozott EIT célja, hogy magas színvonalú felsőoktatási, kutatási és innovációs tevékenység összehangolásán keresztül ösztönözze az európai innovációt, és foglalkozzon a közösség számára kiemelt fontosságú tudományos és technológiai, valamint kapcsolódó gazdasági és társadalmi kihívásokkal.

Az EIT tevékenységét újszerű, európai szintű tudás- és innovációs hálózat létrehozásán keresztül kívánja kifejteni. A hálózatot felsőoktatási intézményeket, kutatási szervezeteket és vállalkozásokat integráló, ún. Tudományos és Innovációs Társulások, valamint a velük együttműködő partnerek fogják alkotni.

Az EIT áprilisban hirdette meg első pályázatát KIC társulások létrehozására, fenntartható energia, a klímaváltozás hatásainak mérséklése és a klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodás, valamint a jövő információs és kommunikációs társadalma területeken. Az EIT holnap hozza meg döntését a KIC pályázatokról. A hazai innováció és a magyar gazdaság versenyképességének erősödése érdekében fontos, hogy a kialakuló, az európai innovációs politikát a jövőben döntően meghatározó társulásokba, együttműködésekbe magyar intézmények is bekapcsolódjanak, ezért szükséges a magyar intézmények támogatása.

A KIC társulások hosszú távú, K+F-együttműködésre jönnek létre, és fontos célkitűzés, hogy tevékenységük önfenntartó legyen. Az EIT a KIC társulások kiadásainak 25%-át fedezi, a fennmaradó részt a társulásoknak kell más forrásokból (pl. ipari bevételek, más EU-s és hazai pályázatok) előteremteniük.

A magyar pályázat célja a Tudományos és Innovációs Társulások magyar tagjainak, illetve a társulásokkal K+F-együttműködést folytató magyar partnerek tevékenységének támogatása. A pályázat céljaira az NKTH kétezer-millió forintot biztosít a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból. A pályázaton a magyar KIC tagok és partnerek, mint konzorcium vehetnek részt, amelyek tagjai felsőoktatási intézmények, költségvetési és non-profit kutatóhelyek, valamint vállalkozások lehetnek.

Az NKTH pályázata növeli a kutatás-fejlesztéssel és innovációval foglalkozó magyar intézmények és vállalkozások esélyeit az EIT KIC pályázaton való részvételben, és segíti a KIC társulásokkal való magyar együttműködést. A pályázati útmutató tervezete megtalálható az NKTH honlapján.

Szóljon hozzá!