ZETApress

hírportál

Újíthat a Red Hat

A Red Hat új lépése lehetővé teszi a partnerekkel való nyílt együttműködést és fellendíti a virtualizációs újítások elterjedését. A cég nyílt forráskódúvá tesz egy nagy teljesítményű kommunikációs protokollt a kihelyezett üzemeltetésű virtuális munkafelületek kezelésére ? tudatta Lusták Andi.

A világ vezető nyílt forráskódú megoldásokat kínáló cége december 9-én bejelentette, hogy a partnerekkel történő nyílt forráskódú együttműködés és a virtualizáció előmozdítása jegyében elérhetővé teszi a SPICE (Simple Protocol for Independent Computing Environment) nevű, kihelyezett virtuális munkafelületi protokollrendszerét.

A jelenleg béta verzióban működő SPICE a Red Hat Enterprise Virtualization for Desktops termékcsoport fő alkotóeleme. A Spice projekt részeként a Red Hat a partnereivel és a nyílt forráskódot használó közösségekkel együttműködve a protokol fejlesztésének kiterjesztésére és a virtuális beilleszkedés korlátainak megszűntetére törekszik.

A Qumranet 2008 szeptemberi Red Hat akvizíciójának részeként a SPICE egy kifejezetten virtuális környezetekre tervezett, adaptív távoli adatátviteli protokoll. Modern, nagy teljesítményű kommunikációs technológiájával a SPICE zökkenőmentes, a valós munkafelületekhez hasonló felhasználói élményt nyújt a mai, nagy sávszélességet igénylő alkalmazások, mint a multimédia és VoIP eszközök használatakor.

Azáltal, hogy nyílt forráskódúvá tesszük ezt a technológiát, lehetőséget teremtünk arra, hogy az iparági üzletfeleink, és a felhasználói közösség velünk együtt járulhasson hozzá a virtualizáció fejlesztéséhez ? mondta Brian Stevens, a Red Hat műszaki vezetője és fejlesztési alelnöke. ? A SPICE protokoll teljesítmény-optimalizálásra lett tervezve. Azáltal, hogy azonnal alkalmazkodik a grafikai és kommunikációs környezethez, amelyben fut, remek lehetőséget jelent az gyártók számára a már meglévő alkalmazásaik kiegészítésére. A Red Hat fejlesztési és üzleti modelljének középpontjában a nyílt forráskódú technológiák állnak; reméljük, hogy a munkafelületi virtualizációt körülvevő ökorendszer mostantól gyorsabban fejlődik majd, és több innovációt tesz elérhetővé az ügyfelek számára.

Amíg a felvásárolt technológiák forráskódjának nyilvánossá tétele csak a Red Hat számára logikus megoldás, a cég a SPICE protokoll nyilvánossá tételét azzal erősíti meg, hogy a szerver- és kliensoldali alkalmazások implementációjának kódját és összetevőit nyílt forráskód formájában szintén közreadja ? mondja Jay Lyman, a The 451 Group szoftver-befektetési elemzője. ? Bár a virtuális desktop technológiák és szabványok használata még kezdetleges, a nyílt forráskódú SPICE komoly kilátásokkal rendelkezik a fejlesztői és ökorendszer támogatásának kiépítésére és arra, hogy közös rétegként szolgáljon a különböző VDI lehetőségek között.

A Red Hat nyílt forráskóddal működő SPICE protokollrendszerének megjelenése fontos lépés az iparág heterogén virtualizációs megoldásainak közös működtethetősége irányába ? nyilatkozta Daniel Frye, az IMB Open System Development részlegének elnökhelyettese. ? Várakozással tekintünk a Red Hattel és a nyílt forráskódú közösséggel való munkára és bízunk a virtualizáció elterjedésében.

A Devon IT élen jár a multimédia rendszerek vékony klienseken keresztül való megvalósításában, így határozottan pártoljuk vékony klienseinken keresztül a SPICE protokoll rendszer használatát ? mondta Joe Makoid, a Devon IT cég elnöke. ? A forráskódok nyilvánossá tétele megnyitja az utat egy olyan iparági szabvány előtt, amelyre építve a Devon IT értékes megoldásokat tud kínálni az ügyfelei számára. A Devon IT örömmel támogatja az ügyfelek meglévő környezetébe beépülő nyílt forráskódú megoldásokat.

Szóljon hozzá!