ZETApress

hírportál

Gyármegnyitó Tamásiban

Jelentősen növeli termelési kapacitásait és létszámát két magyar autóipari KKV. A magyarországi autóipari teljesítménye 2010 óta megduplázódott, és az iparágnak jelentős szerepe van a munkanélküliség csökkentésében.

A metalPRO HUNGARY Kft-nél és az FHL Björn Hungary Kft.-nél megkezdődött fejlesztéssorozat azonban nemcsak a munkavállalói létszám bővítéséhez járul majd hozzá, hanem a nemzetközi export, az árbevétel és a hozzáadott érték további növekedését is biztosítják majd. A csaknem 2,5 milliárd forint összértékű projektek részleteiről délelőtt számoltak be Tamásiban, az eseményen részt vett Süli János tárca nélküli miniszter is.

A projektek közvetlen célja az autóipari alkatrészeket gyártó metalPRO HUNGARY Kft. és az FHL Björn Hungary Kft. termelési kapacitásának bővítése, amivel képessé válnak az eddigi partnereiktől érkező konkrét megrendelői igények kielégítésére, de újabb, hosszú távú, nemzetközi együttműködések kialakítására is.

Az egymással beszállítói viszonyban lévő két kkv a nagyszabású beruházások helyszínéül Tamásit választotta. A döntésben szerepet játszott, hogy a város a közelmúltban még egy gazdaságilag elmaradottnak számító, magas munkanélküliségi rátával küzdő kistérség központja, így több szempontból is kulcsfontosságúak a munkahelyeket is biztosító befektetések. A helyi önkormányzat ezért jelentős támogatást biztosított a projektekhez a cégek által igényelt infrastruktúra-fejlesztésekkel. ? TOP forrásból negyedmilliárd forint értékben ipari feltáró utakat, parkolókat építettek, ipari áramot biztosítottunk, saját erőből segítettük a közüzemi hálózatokra csatlakozást, és a közeljövőben kerékpárút építésével javítjuk az iparterület elérhetőségét ? mondta Porga Ferenc polgármester.

A projektek keretében többek között számos nagy-teljesítményű fémmegmunkáló gépet, darabológépeket, mérőeszközöket, forrasztóállomásokat, targoncákat, termelésirányítási rendszert szereznek be, és bevezetnek egy autóipari minőségirányítási rendszert is. A projektek kutatás-fejlesztési tevékenységei révén létrejön egy olyan új forrasztási folyamat is, amely eddig sehol sem létezett, illetve új tudományos eredmények megszületése is várható. ? A k+f projekt keretében a forrasztási technológiát tervezzük megújítani. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem részvételével történő alapkutatás célja a hibás termékek számának csökkentése ? jelentette ki Nagy Imre, az FHL Björn Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

Az új berendezésekkel a cégek jelentősen növelhetik eddigi gyártói kapacitásukat, ugyanakkor a fejlesztések révén nagy lépést tehetnek az Ipar 4.0-ás modernizáció terén is. ? Nemrég kötöttünk támogatási szerződést egy 220 millió forintos gyártóeszköz beruházásra a Nemzetgazdasági Minisztériummal. Ennek köszönhetően további 3 CNC fémmegmunkáló központot állítunk üzembe a következő évben ? közölte Kadlok Nándor, a metalPro Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

Az eszközök beszerzésével rendkívül modern és hatékony gyártósorok valósulnak meg. A két cég képessé válik az autóipari alkatrészekkel szemben támasztott rendkívül szigorú követelményrendszereknek is megfelelni, és olyan technológiai újításokat vezethetnek be, amelyekkel jelentősen erősítik a versenyképességüket a piacon. A projektek része, zöldmezős beruházásként két új gyártócsarnok megépítése Tamásiban, amelyek ünnepélyes átadása ezen az eseményen zajlott le. A metalPRO HUNGARY Kft-nél Tamásiban megvalósuló/tervezett projektek összértéke: 1190 millió forint, melyből 598 millió forint uniós támogatás. A FHL Björn Hungary Kft-nél Tamásiban megvalósuló projektek összértéke: 1260 millió forint, melyből 584 millió forint uniós támogatás.

A metalPRO HUNGARY Kft.

A vállalkozást magyar magánszemélyek alapították 1998-ban, majd egy időre külföldi tulajdonba is került, azonban 2015-ben hat magyar magánszemély megvásárolta a társaságot, megnyitva ezzel a dinamikus fejlődés lehetőségét. A Társaság kezdetben lakatosipari tevékenységet végzett, majd egyre inkább előtérbe került az autóipari ellenőrző és gyártóeszközök gyártása. Ez 2016-tól kiegészült autóipari beszállítói tevékenység keretében a gépjárművek hűtő-fűtő csöveinek rögzítéséhez ? nagy sorozatszámban ? forgácsolt alumínium profilokkal. A Társaság 2008-tól megtízszerezte árbevételét és a kezdeti időszakhoz képest az eredménye is jelentősen megnövekedett, amit évről évre stabilan tud biztosítani. Az alkalmazotti létszáma 133 fő volt 2016-ban, ami 2017 végére 158 főre nőtt.

Az autóipari alkatrészek gyártása új lábat teremtett a Társaság működésében. A 2016 végén próbagyártásokkal elindított tevékenység 2017-ben már jelentős darabszám mellett mintegy 140 millió forint gyártásból származó árbevételt termelt és egyértelműen a társaság legmagasabb hozzáadott értéket termelő tevékenységévé vált. A 2018-as évre rendelkezésre álló kapacitásait teljes mértékben lekötötte az FHL Björn Hungary Kft. A metalPRO HUNGARY Kft. célja a beszállítói tevékenység további elmélyítése, amely azonban a cég további fejlesztését követeli meg, nem csak eszköz, hanem gyártásszervezési oldalról is.

Az FHL Björn Hungary Kft.

A kft-t 1996-ban két magyar magánszemély alapította. Az első években a cég fő profilja a radiátorgyártás volt, de a több lábon állás érdekében foglalkozott fémszerkezet, fémtartály, szállítótartály gyártással, építési és épületgépészeti szereléssel is. A vállalkozás fejlődésében az első legfontosabb előrelépés a védőgázos hegesztést kiváltó kemény forrasztásos technológia bevezetése volt. Az új eljárás alkalmazása érdekében 1999-ben végrehajtott fejlesztés jóval nagyobb volumenű termelést tett számukra lehetővé, így 2000-ben új tevékenységként autóipari alkatrészek: motortéri csövek gyártásába is belekezdtek.

Idővel egyértelművé vált, hogy a cég fejlődéséhez az autóipari beszállítói tevékenység bővítésére lesz szükség. Technológiai hátterüket évről-évre jelentősen fejlesztik/bővítik. Mára 11 ezer m2 üzemterületen, két telephelyen: Móron és Tamásiban a legmodernebb gépekkel meghatározó beszállítói lettek több külföldi autógyárnak. A vállalat célja vevőik magas minőségű termékekkel való ellátása, figyelembe véve mind a hazai, mind pedig a nemzetközi igényeket. Gyártási technológiájuk és termékeik folyamatos fejlesztése révén tovább növelhetik export árbevételük arányát és a nemzetközi autóipari beszállítói hálózatokban betöltött szerepük is erősödhet.

Szóljon hozzá!