ZETApress

hírportál

Zala megyében szépen fejlődnek

Iskolai focibajnokságA Nemzeti Iskolafelújítási Program keretében új bölcsődét és egy megújult iskolát adtak át Zalakaroson.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Nemzeti Iskolafelújítási Programjának keretében csaknem 280 millió forintból épült meg az új bölcsőde és újult meg a helyi általános iskola Zalakaroson.

A korszerűsítési, akadálymentesítési és bővítési munkálatokat megtekintő Ujhelyi István elmondta: a kormány és az Európai Unió támogatásával az elmúlt 50 év legnagyobb óvoda- és iskolafelújítási programjának keretében 365 bölcsőde, óvoda és iskola épülete újulhat meg 105 milliárd forintból. A fejlesztések révén olyan korszerű intézményeket lehet kialakítani, amelyek megteremtik a színvonalas oktatás feltételeit és komfortosabbá teszik a gyermekek mindennapjait.

Zalakaroson 250 millió forint uniós támogatásból, összesen csaknem 280 millió forint értékben valósult meg a két beruházás. A zalakarosi Móra Ferenc Általános Iskola infrastruktúrájának és szolgáltatásainak fejlesztését mintegy 200 millió forinttal, a helyi bölcsőde kapacitásbővítését pedig ötvenmillió forinttal támogatta a Nemzeti Iskolafelújítási Program.

Az általános iskola épülete a felújítás révén energiatakarékossá vált, átépítették az aulát és kibővítették a nyugati szárnyat, valamint sor került a teljes akadálymentesítésre. A sajátos nevelési igényű gyermekek fejlesztése érdekében kialakítottak egy mozgásfejlesztő teremet is, amit az óvodások is igénybe vehetnek.

Zalakaroson és vonzáskörzetében hiányzott a gyermekek napközbeni ellátását biztosító bölcsőde. Ezt a hiányosságot szünteti meg a Nemzeti Iskolafelújítási Program segítségével létrehozott intézmény. Az új bölcsőde akadálymentesített, két gyermekszobát, gyermeköltözőt, gyermekfürdőt és orvosi szobát is magába foglal.

Zalakaroson eddig tizenhétszer pályáztak sikeresen az első Nemzeti Fejlesztési Terv és az Új Magyarország Fejlesztési Terv kiírásaira. A település összesen csaknem 1,57 milliárd forint támogatásban részesült ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Szóljon hozzá!