ZETApress

hírportál

A webáruházakat is figyelik

WebáruházA hazai fogyasztóvédelem 2018-ban is hatékonyan védi a vásárlók, családok érdekeit. A 197 járásban elérhető fogyasztóvédelmi hatósághoz tavaly közel 31 ezer megkeresés érkezett, elsősorban jótállási, panaszkezelési és internetes kereskedelemmel összefüggő ügyekben.

Az online vásárlások számának folyamatos növekedése miatt idén is az e-kereskedelem áll a fogyasztóvédelem középpontjában. A fogyasztóvédelmi hatóság és az NFM Internet Laboratóriuma 2017-ben több mint 800 ? az előző évekhez képest ötször több ? webáruházat ellenőrzött, főként próbavásárlásokkal. Az NFM a jogsértő webáruházakról folyamatosan tájékoztatja a fogyasztókat, ezzel segítve az egyes vásárlások előtti döntéseket. A hatósági intézkedéseknek köszönhetően a hazai internetes kereskedelemre nem jellemzőek a kirívó fogyasztóvédelmi jogsértések.

Az árubemutatós visszaélések száma a 2015 decemberében elfogadott kapcsolódó törvénymódosítás és a hatékony hatósági eljárások eredményeként 2018-ra a negyedére csökkent. A rendőrséggel és az adóhatósággal folytatott sikeres együttműködésnek köszönhetően két megyében árubemutatós cégvezetőket előzetes letartóztatásba helyeztek, több megyében pedig megszűntek az árubemutatók. A vásárlók, családok biztonsága érdekében a fogyasztóvédelmi hatóság 2017-ben összesen 145 veszélyes terméket ? főként gyermeksporteszközöket, játékokat, fényfüzéreket, etetőszékeket ? vont ki a forgalomból.

2018-ban folytatódik a vállalkozások jogsértő magatartását kiszűrő, konzultatív fogyasztóvédelmi tevékenység. Az éves ellenőrzési terv összesen 45 vizsgálatot tartalmaz, így többek között a lábbelikre vonatkozó szavatosság, a kuponos értékesítés és az utazási irodák ellenőrzését. Továbbra is kiemelt terület marad az elektronikus kereskedelem, az árubemutatók, a vidámparkok, kalandparkok és aquaparkok ellenőrzése.

A hatósági ellenőrzések mellett kiemelt szerepe van a fogyasztói tudatosságnak is, melynek elterjesztését célszerű a fiatalkorúak körében elkezdeni. Az NFM ennek érdekében írta ki a Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola pályázatot, amely már a második tanévénél jár. A nagy sikerű program keretében 16 megyében 36 általános és középiskola részesült elismerésben, a címet emellett két külhoni magyar iskola is kiérdemelte. Az NFM a továbbiakban is fontos feladatának tartja, hogy aktív fogyasztóvédelmi jelenléttel és rendszeres ellenőrzésekkel járuljon hozzá a magyar vásárlók, családok jogainak megóvásához, érdekeinek védelméhez ? tudatta Kommunikációs Főosztályuk.

Szóljon hozzá!