ZETApress

hírportál

Ravazdi fejlesztés

ÓvadabelsőUniós forrásokból korszerűbb oktatási és nevelési körülményeket alakítottak ki Écsen és Ravazdon ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Nemzeti Iskola-felújítási Programja az elmúlt ötven év legnagyobb iskola- és óvoda-felújítási programja, amelynek keretében 2011-ig 365 óvoda és iskola korszerűtlen épületének felújítása, bővítése valósul meg, 105 milliárd forintértékben.

Az écsi és ravazdi óvoda korszerűsítését, valamint az écsi általános iskola bővítését és felújítását több mint 330 millió forint uniós és kormányzati támogatás segítette. A beruházás ünnepélyes átadásán december 9-én Écsen Dr. Molnár Csaba, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter köszöntőjében hangsúlyozta: ? Mindez nagy előrelépés Écs, Ravazd és a környék életében, mindannyian tudjuk, mennyivel nőtt annak esélye, hogy minden egyes gyermek az őt megillető oktatási körülmények között cseperedjen és nevelkedjen. Közösen tudjuk azt is, hogy Magyarországon minden gyermek ugyanannyira fontos. Teljesen mindegy, hogy Budapesten születik vagy Écsen, hogy a keleti határvégen, vagy egy dinamikusan fejlődő nyugati megyében. A gyermek esély, egy társadalom esélye arra, hogy kiművelt fők sokaságát adja egy országnak.

A Nemzeti Iskola-felújítási Program keretében decemberig több mint 330 iskola-felújítási projektről született végleges támogatói döntés a hét fejlesztési régióban. 215 projekt esetében megkezdődött a munka, ebből 30 projekt már befejeződött. A program keretében Écs és Ravazd községek önkormányzatai közös pályázatot nyújtottak be a közoktatási társulás három épületének korszerűsítésére és új épületszárny építésére.

A beruházás során az écsi általános iskolában új épületszárnyat építettek, így mostantól minden évfolyam egy épületben tanulhat. A projekt keretében felújították a régi épületeket is. Kialakítottak egy olyan étkezőt és konyhát, amely képes ellátni az écsi és ravazdi közoktatási intézményeket. Az épület komplex akadálymenetesítése is megvalósult lift beépítésével, valamint megépült az új és régi épületszárnyat összekötő aula. Az udvar biztonságossá tételéhez feltétlenül szükséges volt új kerítés építése, és a projekt lehetőséget biztosított az iskola régi és új épületrészének IKT eszközök fogadására alkalmas környezetének kialakítására is. Az iskolában létrehoztak egy modern természettudományi szaktantermet, továbbá folyamatban van az oktatás tartalmi színvonalát növelő oktatási eszközök beszerzése.

Az écsi Napraforgó Óvodát és Bölcsődét felújították, megerősítették az épület tetőszerkezetét és kicserélték a tetőt. Megtörtént a nyílászárók teljes körű cseréje, az épület hőszigetelése és a kémények felújítása is. Az átalakítás során akadálymentesítették az intézményt, biztonságossá tették az udvart és funkcionálisan átalakították a konyhát.

A ravazdi Nyitnikék Óvoda és Bölcsőde épületének tetőszerkezetét kicserélték, teljes körűen akadálymenetesítették, valamint megtörtént a burkolatok és a nyílászárók cseréje is. Az átalakítás kiterjedt az épületben található konyha felújítására, funkcionális átalakítására, napkollektor üzembe helyezésére.

Szóljon hozzá!