ZETApress

hírportál

Sokan igényelték a támogatást

Akik tegnap éjfélig beadták a gáz- illetve távhő-támogatási igénylésüket, azok már a februárban érkező számlában megkapják a támogatást. Nem éri anyagi hátrány azonban azokat sem, akik március 31-ig adják le a gáz- és távhő-támogatási adatlapokat, hiszen a jogosultak ebben az esetben is megkapják a januártól járó támogatást. A támogatás ez esetben januárig visszamenőleg, egy összegben jelenik meg a számlán, adta hírül a kormányszóvivő.

Január 8-ig mintegy másfélmillió támogatási kérelem érkezett a Magyar Államkincstárhoz, azaz a támogatásra jogosultak körülbelül háromnegyede beadta igénylését. A beadott igénylőlapok mintegy hetven százalékát már feldolgozták, egynegyedét hiánypótlásra visszaküldték, és mindössze egy százalékát utasították el. Az igénybevevők nagy aránya mind nemzetközi, mind hazai összehasonlításban kiemelkedőnek számít, ráadásul ez az arány várhatóan tovább nő, hiszen január 8-a nem számít jogvesztő hatályúnak, ezt követően is lehet igényelni a januártól visszamenőleg járó támogatást.

Franciaországban például a jövedelempótló támogatást a jogosultak 52-65 százaléka, Németországban lakhatási támogatást a jogosultak hatvan százaléka, míg szociális segélyt a rászorulóknak csak kevesebb, mint a fele igényel. Magyarországon a szociális segélyezésben a jogosultak átlag 60-65 százaléka vesz részt.

A több mint 75 százalékos gáz- illetve távhő-támogatási jelentkezési arány tehát rendkívül sikeresnek mondható, az igénylők magas aránya annak köszönhető, hogy minden háztartás megkapta az erről szóló tájékoztató csomagot, amely tartalmazta magát az igénylőlapot is.

Ezentúl a rászorultság számít

A gáz- és távhő-támogatás eddigi gyakorlatának átalakításával a kormány célja egy fenntartható és igazságos rendszer kialakítása volt. Igazságos, mert azokat támogatja, akik valóban rászorulnak ? különbséget téve azok között, akik a szoba-konyhás lakást fűtik, és azok között, akik a luxusvilla medencéjét. A gáz- és távhő-támogatás ezentúl tehát nem alanyi jogon, hanem rászorultsági alapon jár, a támogatást pedig igényelni kell!

Mint ismeretes, a kormány döntése alapján január 1-jétől azok a gáz- illetve távhő-fogyasztók jogosultak a támogatásra, akik a gázt, illetve távhőt háztartási célra használják és a háztartásban az egy fogyasztási egységre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum három és félszeresét. Az öregségi nyugdíjminimum 2007. január 1-jétől 26 ezer 830 forint, a három és félszerese pedig 93 ezer 905 forint.

Fontos változás a korábbi évekhez képest, hogy 2007-től nem szükséges választani a gáz- és a távhő-támogatás között, ugyanarra a lakásra mindkettőt igényelni lehet, két adatlap kitöltésével. Több mint kétszáz helyszínen személyesen is segítséget kaphatnak az állampolgárok a gáz- és távhő-támogatási adatlap kitöltéséhez. Probléma esetén éjjel-nappal hívhatják a 189-es zöld számot, de emellett az ország területén lévő 174 munkaügyi kirendeltség bármelyikéhez személyesen is fordulhatnak, akárcsak az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság 29 megyei igazgatóságához. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium www.szmm.gov.hu honlapjáról* továbbra is letölthető az adatlap, a kitöltési útmutató, valamint a leggyakrabban feltett kérdések és válaszok jegyzéke. Az igénylőknek a kitöltött adatlapot a Magyar Államkincstár lakóhely szerinti igazgatóságához kell eljuttatniuk. A kirendeltségek címlistája szintén megtalálható a szociális és munkaügyi tárca honlapján.

Rendben halad a területalapú támogatások kifizetése

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál rendben halad a területalapú támogatások uniós részének kifizetése. A gazdák többsége már megkapta a neki járó összeget, január végéig pedig valamennyi gazdálkodónak átutalják a juttatást. Ebben a hónapban a hazai forrásból finanszírozott kiegészítő nemzeti támogatások kifizetését is megkezdi a hivatal.

December végéig 175 ezer gazdálkodónak mintegy 81,6 milliárd forintot fizetett ki a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, január végéig pedig további 25 ezer gazdálkodónak folyósítanak még csaknem 40 milliárd forintot.

A gazdák az európai uniós forrásból hektáronként 24 ezer 421 forint területalapú támogatásra jogosultak, de a Kormány emellett hozzávetőleg 160 ezer gazdálkodónak hektáronként további 12 ezer 405 forintot fizet ki nemzeti kiegészítésként, ezzel segítve a magyar gazdálkodók versenyképességének növelését. A hazai támogatások kifizetése januárban kezdődik meg, a gazdák összesen 78 milliárd forintnyi juttatást kapnak a nemzeti költségvetésből, amiből a szántóföldi növényekre 44 milliárd forint jut.

Szóljon hozzá!