ZETApress

hírportál

St. Martinnal ünnepeltünk

Aradszki András államtitkárTavaly mintegy 27,6 milliárd forint bányajáradékot fizetett be az államkasszába a Magyarországon működő 859 bányavállalkozó ? közölte az NFM energiaügyekért felelős államtitkára a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat Stefánia úti Székházában, a nemzeti Himnusz hangjait követően.

Aradszki András a Szent Borbála-napi országos központi ünnepségen utalt arra, hogy a magyar gazdaság dinamikusan fejlődik, és az építőipar teljesítménye is jelentősen emelkedik. Az iparág jelentős mennyiségű ? köztük bányászati ? nyersanyagot használ fel, amelynek kitermelését nagy részben a magyar bányászok biztosítják. A magyar bányászat azonban nemcsak termeléssel járul hozzá a magyar gazdaság fejlődéséhez, hanem bevételeket is termel a magyar államnak a kitermelt ásványi nyersanyagok, a geotermikus energia és a szénhidrogének után fizetett bányajáradékokkal.

A területen olyan, a nemzetközi gyakorlattal is összhangban lévő koncessziós rendszer működik, amely figyelemmel van a befektetői igényekre és reális feltételeket támaszt számukra, melynek köszönhetően a belföldi piacon tejesen új szemlélettel működő vállalkozások jelentek meg. Az új koncessziós rendszerrel kapcsolatos befektetői visszajelzések pozitívak, és a siker az állami bevételek gyarapodásán is meglátszik. Az szintén jó hír, hogy az idén elindított ötödik bányászati koncessziós pályázati körben öt szénhidrogénes területen jöhet létre szerződés a nyertes pályázókkal. Ez a koncesszióban végezhető bányászati tevékenység jövőjére nézve mindenképpen bizakodásra ad okot.

A magyar kormány célja változatlan, vagyis: továbbra is a belföldi ásványi kincsvagyon gazdaságos és környezetkímélő hasznosítása a legfontosabb célkitűzés. Ezt a folyamatot és a szakterület fejlődését segítheti a korábbi bányászati intézmények összeolvadása, a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat létrejötte és további tevékenysége. A szolgálat elődei ugyanis idáig is nagy szakmai hozzáértéssel támogatták a kormányzati célok elérését. Az ásványi nyersanyagvagyon védelmét, illetve stratégia célú felhasználását érintő kihívások kezelése a szakterület és a kormány közös érdeke ? húzta alá az államtitkár.

Beszélt arról is, hogy Szent Borbálát a magyar kohászok szinte védőszentjüknek tekintik. A tapasztalatok és a pozitív jelek azt vetítik előre, hogy a magyar vas- és acélkohászat további fejlődés elé néz. Teljesítménye ugyanis a múlt évben elérte ismét a 2008-as, azaz a válság előtti időszak acélfelhasználás szintjét. Ez a tény és a magyar ipar további fejlődése megalapozott reményt adnak az ágazat fellendülésére. A belföldi öntészet fejlődésére a járműipar lendülete teremt lehetőséget. A múlt évben ugyanis mintegy 600 millió euró ? mintegy 180 milliárd forint ? volt a magyar öntödék árbevétele.

A bányászok és a kohászok védőszentjének ünnepén a Magyar Bányászati Szövetség és a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat elnöke együttműködési megállapodást írt alá. Utána a korábbi Borbála-ünnepekhez hasonlóan St. Martin adott koncertet pánsípon és szaxofonon, majd a Bányász- és Kohász-himnusz eléneklése és a pohárköszöntős állófogadás előtt a kiemelkedő munkát végzett bányászok és kohászok kitüntetéseket vehettek át az államtitkártól.

Szóljon hozzá!