ZETApress

hírportál

Nagyobb kockázatok a nemzetközi transzferárak képzésében

A pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó vállalatok növelik a transzferárak képzésével foglalkozó erőforrásaikat, hogy több figyelmet fordíthassanak az ehhez kapcsolódó irányelvekre. Mindezt azért teszik, mert úgy látják, hogy megnövekedett a kockázat ezen a területen ? írja az Ernst & Young által közzétett felmérés.

A pénzügyi szektorban készített 2006. évi transzferárazásról szóló felmérés (2006 Financial Services Transfer Pricing Survey: Resources, Risks and Emerging Trends) az erőforrásokra, a kockázatokra és a kialakuló tendenciákra fókuszált. A megkérdezettek több mint fele szerint 75 százalék fölé emelkedett annak a valószínűsége, hogy az adóhatóságok az elkövetkező két év során kifogásokat emelnek majd a transzferárak képzésében alkalmazott módszerükkel kapcsolatban.

Ez a magas százalék jelentős emelkedést mutat a 2005. évi felméréshez képest. Ráadásul ? noha a pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó cégek nagy figyelmet fordítanak az ilyen ellenőrzés kivédésére ? sokan úgy gondolják, hogy a teljes védelem lehetetlen. Ennek megfelelően a vállalatok 71 százaléka képez céltartalékot a transzferárak képzésével kapcsolatos kockázatokra beszámolójukban.

A transzferárak egyre fontosabbak a pénzügyi szolgáltatások világában.. Az adóhatóságok egyre fokozódó ellenőrzései miatt a vállalatok világszerte, de különösen Nagy-Britanniában, Japánban és az Egyesült Államokban nehézségekre számíthatnak. Hasonló a helyzet Magyarországon is. Az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) kiemelt ellenőrzési területnek tekinti a transzferárak megállapítását ? mondta Szabó Dénes, az Ernst & Young magyarországi irodájának transzferárakkal foglalkozó adópartnere.

Ezt a tendenciát figyelemmel követve, a társaságoknak mindenképpen bővíteniük kell majd a transzferárak képzésével foglalkozó erőforrásaikat, és egyúttal átláthatóbbá kell tenniük az ezzel kapcsolatos dokumentációjukat és beszámolási rendszerüket. E területen a biztonságot növelheti, hogy 2007-től lehetőség lesz a szerződések megkötése előtt megállapodni az APEH-el az árazás kérdésében ? tette hozzá Szabó Dénes.

A felmérés további eredményei:

  • A válaszadók 46 százaléka jelezte, hogy vállalata tervei között szerepel a transzferárak képzésével foglalkozó munkatársak létszámának növelése az elkövetkező év során ? 2005-ben a válaszadók 36 százaléka osztotta ezt a nézetet.
  • A felmérésben résztvevők 83 százaléka gondolja úgy, hogy ?nagyobb figyelmet fognak fordítani a transzferárak képzéséhez alkalmazott eljárásokra a dokumentációkban? ? ez 2 százalékos növekedést jelent 2005-höz képest.
  • A válaszadók 64 százaléka alkalmaz benchmarking módszert az árképzésének alátámasztására ? ez szintén növekedést mutat a 2005. évi 56 százalékhoz képest.
  • A válaszadók 75 százaléka elmondása szerint a transzferárak képzése általában a kockázatfelmérő és értékelési folyamat részét képezi egy új termék bevezetésénél, vagy stratégiaváltáskor.

Mit mutat a felmérés?

A 2006. évi pénzügyi szolgáltatásokban alkalmazott transzferárak felmérése: Erőforrások, kockázatok és kialakuló tendenciák című tanulmány (2006 Financial Services Transfer Pricing Survey: Resources, Risks and Emerging Trends) alapját a világ 70 legnagyobb pénzintézeténél dolgozó adózási és transzferár-képzési szakemberekkel ? név nélkül ? készített interjúk képezték, amelyekre 2006. júniusa és augusztusa között került sor. Az idei felmérésben ? ami sorban a második ? a résztvevő vállalatok az ágazat valamennyi szektorát képviselték. Ilyen a kereskedelmi és lakossági bankok, a befektetési bankok, a tulajdonjoggal történő kereskedés, a biztosítás, illetőleg az eszközgazdálkodás.

Szóljon hozzá!