ZETApress

hírportál

Jók az új mozdonyok

VillanymozdonyA MÁV és a MÁV-TRAKCIÓ a vasúti szolgáltatás ellátása szempontjából a legmegfelelőbb mozdonyt választotta. A Magyar Nemzet november 27-i számában Érdekek háborúja a MÁV körül főcímű cikke foglalkozik a MÁV Zrt. és a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. által indított mozdonybeszerzési eljárással.

A VDSZSZ által kiadott sajtóközlemény nyomán született újságcikk számos téves információt tartalmaz, egyebek mellett a beszerzés tisztaságát és jogszerűségét illetően. A MÁV Zrt. és a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. leghatározottabban visszautasítja, hogy a mozdonyok beszerzésével kapcsolatos döntés nem szakmai alapon történt. A fentiek miatt a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. és a MÁV Zrt. sajtó-helyreigazítást kért a Magyar Nemzettől.

A téma kapcsán a MÁV Zrt. és a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. az alábbiakat tartja fontosnak közölni: A MÁV Zrt. ? mozdonypark-modernizációs programjának keretében ? 2007. szeptember elején indított közbeszerzési eljárást 25 db, opcionálisan további 25 db két-áramnemű villamos mozdony beszerzésére. A mozdonybeszerzést a jelenlegi mozdonypark műszaki állapota és a változó piaci igények tették szükségessé. A beszerzés egyúttal a vasúttársaság elöregedett, 35 éves átlagéletkorú, korszerűtlenné vált V43 típusú mozdonyainak modern, a vontatási piac által igényelt járművekre történő lecserélését szolgálja.

A mozdonyok kiválasztásának elsődleges szempontjai a személyszállítási és árufuvarozási igényeknek legmegfelelőbb, legjobb ár/érték arányt képviselő, magas műszaki megbízhatóságot biztosító eszköz beszerzése volt. Az eurokonform mozdonyok beszerzésére kétszakaszos tárgyalásos közbeszerzési eljárásban került sor. A pályázaton a részvételre 2007. október 3-áig lehetett jelentkezni. A határidőig három pályázó jelezte részvételi szándékát, a PRIMA Mozdony Konzorcium ? amelynek tagja az ALSTOM Transport SA és az ALSTOM Hungária Zrt. ?, a Bombardier Transportation, valamint a Siemens Aktiengesellschaft.

Az ajánlatok értékelése során különböző hiányosságok miatt mindhárom pályázó felszólítást kapott a rá vonatkozó hiányok pótlására. Ezen hiánypótlási felhívásnak azonban csak a Bombardier Transportation tett eleget maradéktalanul, ezért a MÁV Zrt. ajánlattételre az egyetlen érvényes jelentkezést benyújtó Bombardier Transportation-t kérte fel.

A másik két jelentkező pályázata a közbeszerzési törvény szabályaira tekintettel az előírásoknak nem felelt meg minden szempontból, így azok érvénytelenségét kellett megállapítani. Emiatt sem a Közbeszerzési Döntő Bizottság, sem a kiesett pályázók nem emeltek kifogást.

A Bombardier Transportation által ajánlott mozdony a vasúttársaság által kiírt közbeszerzési eljárásban meghatározott műszaki és egyéb feltételeknek mindenben megfelelt, ugyanakkor gazdasági szempontból is ennek a járműtípusnak a beszerzése a legkedvezőbb a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. piaca szempontjából. A Magyar Nemzet által hivatkozott szakértői dolgozat elvi síkon, kizárólag energia-megtakarítás alapján közelíti meg a lehetséges megoldást. Az európai vontatási piac is a TRAXX-hoz hasonló paraméterű mozdonyokat preferálja.

A mozdony beszerzési, üzemeltetési és karbantartási költségei együttesen határozzák meg a mozdonyberuházás gazdaságosságát. Így a Magyar Nemzet cikkében szereplő szakértő által ajánlott másik mozdony egyetlen kedvező műszaki paraméterének (villamos energia felhasználás) kiragadása a mozdonybeszerzéssel kapcsolatos döntés szempontjából téves következtetések levonására ad alkalmat.

Szükségesnek tartjuk hangsúlyozni, hogy Andrási Miklós, a MÁV Zrt. jelenlegi elnök-vezérigazgatója ezen időszakban nem állt munkaviszonyban a MÁV Zrt-vel. Márkus Imre pedig a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. jelenlegi vezérigazgatója ekkoriban a MÁV Északi Járműjavító Kft-nél, illetve a MÁV-GÉPÉSZET Zrt-nél állt munkaviszonyban, így a döntéshozási folyamatban egyikük sem vett részt ? tudatta a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Finanszírozzák a mozdonyokat | ZETApress

Szóljon hozzá!