ZETApress

hírportál

Szolnokon a VOSZ

Perlusz LászlóA VOSZ visszautasítja Gaskó, a vállalkozókat leminősítő kijelentését. Nehéz lesz a szakszervezetekkel baráti jobbot találni az elkövetkező időkben, ha a munkavállalói oldal jogilag vitatható és személyeskedő kijelentéseket tesz nyilvános fórumokon ? mondta Dr. Dávid Ferenc a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára.

Szolnokon, a szervezet Hallatjuk a hangunkat a válság időszakában is című rendezvényen arra reagált, hogy Gaskó István a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) elnöke nemrég lényegében a munkavállalók kétharmadát foglalkoztató vállalkozói kört csalóként állította be.

A kormányzat felemás lépései a vállalkozók felé

A VOSZ hat állomáshelyből álló, országos konferencia-rendezvénysorozatának befejező állomásán Dávid Ferenc összegezte az érdekképviseleti és érdekérvényesítő szervezet idei tevékenységét, illetve azt, hogy milyen felemás lépéseket tett a kormányzat a vállalkozók felé. Egyfelől csökkent az élőmunka teher, amely kívánatos a szektor számára, másfelől viszont a pénzügyi kabinetnek sikerült úgy ?átrendezni? a jogszabályi környezetet, hogy a megszerzett adóelőny néhány rendeletmódosítással elszállt.

Palócz Éva, a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet vezérigazgatója az elmúlt nyolc év gazdasági folyamatairól beszélt. Előadásában kifejtette, hogy az utóbbi évek rossz gazdaságpolitikája vezetett a válság itthoni felerősödéséhez. Úgy látja, a pénzügyi kabinet által kijelölt út elősegíti a pénzügyi stabilitást, amely a következő években alapja lehet egy megalapozott és gyors gazdasági növekedésnek. Ugyanakkor nem látja, hogy az eurót 2015 előtt be lehetne Magyarországon vezetni, ugyanis a deficit célok csak 2010 után teljesülnek, s azokat legalább két évig tartani kell.

A Széchenyi Kártya mentőöv a vállalkozóknak

A Perlusz László, a VOSZ ügyvezető igazgatója a Széchenyi Kártya működésének tapasztalatait elemezte és rámutatott, hogy a kártya mentőöv lehet a válságban a vállalkozások likviditási problémáinak megoldására, eredményesen kiaknázva a magyar takarékszövetkezeti hálózat előnyeit. A Kártya olyan vállalkozói termék, amellyel alig három hét alatt 1-25 millió Ft közötti hitelt lehet kapni a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) és a VOSZ irodákon keresztül az ország több mint 280 pontján.

Az állomáshelyek hallgatóságának tagjai – amelyek sorában a vállalkozók mellett, ez évben, a megyeszékhelyek felsőoktatási intézményeinek tanárai, tanulói, Szolnokon az egyházkerületek vezetői is részt vettek a kibontakozó széleskörű összefogás jegyében ? elismerően nyilatkoztak a rendezvénysorozatról, értékesnek tartották a VOSZ kezdeményezését, erőfeszítéseit a vállalkozók érdekében.

Szóljon hozzá!