ZETApress

hírportál

Vissza a földekre!

Reclaim the Fields!Az Európában már több országban is létező Reclaim the Fields! (Vissza a földekre!) ? mozgalom ötlete 2008-ban született a malmői Európai Társadalmi Fórumon.

A mozgalomban olyan fiatalok vesznek részt, akik kihívást és lehetőséget látnak a közösségi gazdálkodásban, városban és vidéken. A társadalmi, gazdasági, pénzügyi, ökológiai válságra a résztvevők szerint az életformánk radikális megváltoztatásával tudunk valódi választ adni.

Mi, a Reclaim the Fields! ? mozgalom résztvevői, akik egyre többen vagyunk egész Európában, meg akarjuk haladni az uralkodó társadalmi modellt. A Magyarországon José Bové miatt ismerté vált Via Campesina nemzetközi gazdamozgalom célkitűzésével (élelmiszer önrendelkezés) egyetértve, mégis független európai mozgalomként célunk egymás erősítése, és segítése vidéki, autonóm, zöld és közösségi életformák megvalósításában.

A mozgalom első nagyobb eseménye egy nemzetközi tábor volt, szeptember 30-a és október 4-e között a Cravirola közösségi farmon, Dél-Franciaországban. A táborban számtalan praktikus előadás és beszélgetés zajlott a következő témákban: stratégiák a földhöz jutáshoz, vetőmag szabályozás az Európai Unióban, permakultúra, közösségileg támogatott kamatmentes bankok, közösségi gazdálkodás és erőforrás megosztás, stb.

Magyarországról egy kis csapat (kb. 15 fő) vett részt a táborban a Védegylet segítségével. A találkozások, az ott kapott lendület és lelkesedés sok tervet és elképzelést indított el bennünk. Most a kihívás a sokféle irány és lehetőség (közösségi kert, gerillakertészkedés, akciók, stb.) megvalósítása. Ezért szeretnénk együtt gondolkodni és együtt tervezni mindenkivel, akit hozzánk hasonlóan vonzanak a Reclaim the Fields! ? céljai.

Nagy szeretettel várunk tehát Téged, aki hallottál a táborról, de nem tudtál velünk jönni, vagy talán most hallasz először erről lehetőségről, hogy gondolkodj velünk együtt november 26-án a XI. kerületi, Saru utcai Humusz Házban 18 órától 21 óráig!

Kik azok a fiatalok Magyarországon, akik közösségi vidéki életformákban gondolkodnak? Mit tudunk tanulni azoktól, akik ezt már gyakorolják? Mit tudunk tenni együtt? Hogyan? Gyertek el minél többen, hogy megismerjük egymást! Mi, akik egy földön kapálnánk! Sütivel, teával, forralt borral, fényképekkel és jó hangulattal várnak a magyar RtF!-esek és a Védegylet.

Szóljon hozzá!