ZETApress

hírportál

Konferencia Szegeden

35 ország tudósai vizsgálják a világ aktuális gazdasági és társadalmi folyamatait. A társadalmi és gazdasági folyamatok elemzéséről a maga nemében egyedülálló méretű nemzetközi konferenciát szervez a Szegedi Tudományegyetem és a Központi Statisztikai Hivatal november 19-21-e között ? tudtuk meg Sajtóosztályuktól.

A tudományos találkozón közel 35 ország tudományos életének képviselői vesznek részt, körülbelül 200 előadás hangzik el többek között a gazdasági válság, a bűnözés és a népszámlálási adatok statisztikai vizsgálatáról. A csaknem 200 nemzetközi és hazai szaktekintély mellett Dr. Pukli Péter, a KSH jelenlegi és Dr. Belyó Pál, a KSH jövőbeni elnöke is részt vesz és előad a Társadalmi és Gazdasági Folyamatok elemzésének módszertani kérdései című nemzetközi tudományos konferencián, melyet a Szegedi Tudományegyetemen és a KSH közösen szervez november 19-e és 21-e között.

A rendezvény a maga nemében egyedülálló, hiszen ekkora méretű nemzetközi, statisztikai, módszertani konferencia még nem volt Magyarországon. A tudományos találkozóra 3 kontinens közel 35 országából érkeznek az előadók, a résztvevők 60 százaléka pedig külföldi. A napjaink fontosabb gazdasági és társadalmi folyamatait megvitató konferencián többek között szó esik a gazdasági válság, a bűnözés, a népszámlálási adatok, a vásárlók viselkedésének és a közvélemény-kutatás statisztikai vizsgálatáról is.

A konferencia rendkívüli lehetőséget nyújt a fiatal kutatóknak, hiszen személyesen ismerhetik meg a legnagyobb nemzetközi szaktekintélyek munkáját, ugyanakkor a saját eredményeiket is a nagyközönség elé tárhatják. A statisztika és a módszertan állandó közös elemként jelen van a társadalmi és a gazdasági kutatásokban is, szinte kivétel nélkül alkalmazunk elméleti modelleket. Éppen ezért alkalmas a heterogén társadalmi és a gazdasági kutatóműhelyek munkájának megismerésére és a köztük lévő kapcsolatok ápolására, elmélyítésére ? hangsúlyozza Dr. Kovács Péter szervező, az SZTE ÁJTK-GTK Statisztikai Tanszék egyetemi adjunktusa.

Uniós diploma Szegeden

Angol nyelvű, Európai Uniós diploma szerezhető a Szegedi Tudományegyetemen. Az egész világon ismert és elismert angol nyelvű, az Európai Bizottság által is jóváhagyott oklevelet kaphatnak a Szegedi Tudományegyetem minőségügyi- és élelmiszerbiztonsági rendszermenedzser szakon végzett hallgatói. Az erről szóló felhatalmazást november 12-én adta át a kar vezetőinek Molnár Pál, az Európai Minőségügyi Bizottság Magyar Nemzeti Bizottsága elnöke.

Az Európai Minőségügyi Szervezet brüsszeli diplomáját vehetik majd kézbe a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar (SZTE MK) szakmérnökei annak az oklevélnek köszönhetően, amelyet november 12-én adott át a kar dékánjának Molnár Pál, az Európai Minőségügyi Bizottság Magyar Nemzeti Bizottsága elnöke. Mindez egy igen szigorú európai akkreditációs eljárás megkoronázása, amely alapján az intézmény felhatalmazást kap arra, hogy a minőségügyi- és élelmiszerbiztonsági rendszermenedzser szakon végzett hallgatói az egyetemi diploma mellett automatikusan ? minden külön vizsga nélkül ? egy angol nyelvű, az Európai Bizottság által is jóváhagyott oklevelet kaphatnak.

A minőségügyi rendszermenedzser szakirányú továbbképzési szak keretén belül, illetve közvetlenül azt követően megszerezhető a minőségügyi- élelmiszerbiztonsági, valamint a környezeti rendszermenedzser oklevél is. A költségtérítéses, négy féléves képzés 2010. februárban indul és a munkaerőpiacon előnyt jelenthet a műszaki, agrár, jogi és gazdasági szakembereknek is, hiszen az Európai Unióban is elismert versenyképes diplomát szerezhetnek ? fűzi hozzá Dr. Véha Antal, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar dékánja. A minőségügyi rendszermenedzser képzés 2010 februárjában indul, a szakirányú továbbképzésre az SZTE MK Tanulmányi Osztályán igényelhető űrlap kitöltésével és leadásával lehet jelentkezni.

Szóljon hozzá!