ZETApress

hírportál

Összefogással a Jászságért

Április 21-én pénteken került megrendezésre a Jászsági Menedzser Klub Egyesület szervezésében, az I. Jászsági Gazdasági és Fejlesztési Konferencia. Mit tehetnek egy térség vállalkozásai a szülőföldjükért? ? erre a kérdésre keresték a választ az esemény résztvevői.

A kistérség vállalkozásai továbbra is az együttműködésben látják a siker kulcsát. Az országosan is tapasztalható helyzethez hasonlóan a Jászságban működő vállalkozások egyik legfőbb kihívása, hogy a munkaerő-kereslet meghaladja a meglévő munkaerő-kínálatot ? hangzott el Jászberényben az I. Jászsági Gazdasági és Fejlesztési Konferencián, amelynek az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campusa adott otthont.

A programon fejlesztéspolitikai kérdések is szóba kerültek: a térség országgyűlési képviselője 40 helyi nagy cég által aláírt kérést adott át dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszternek, az esemény fővédnökének a jászsági 32-es út felújításra, illetve a Jászberényt elkerülő út megépítésére vonatkozóan. A konferencián dr. Seszták Miklós a Jászsági Menedzser Klub Egyesület jelképét ábrázoló emléktárgyat, illetve az Egyesület 20. évfordulójára megjelentetett Menedzserek és a Jászság című könyvet vehetett át.

Az első ízben megrendezett konferencián dr. Rédei István, az eseményt szervező, alapításának 20. évfordulóját tavaly ünneplő Jászsági Menedzser Klub Egyesület elnöke elmondta: a konferencia megtartásával egy példaként szolgáló hagyományteremtő fórum létrehozását szeretnénk biztosítani a jászsági kistérségben működő cégek, illetve a regionális és települési vezetők számára, hogy a mindenkori kormányzati célokkal összhangban közösen fogalmazhassák meg gazdasági és területfejlesztési céljaikat, az együttműködés irányait. Ezen túlmenően a szereplők közös stratégiaalkotásának fontossága is fókuszba került. A témáról szóló eszmecserében a Budapesti Corvinus Egyetem két egyetemi tanára, illetve az Eszterházy Károly Egyetem vezetői is lehetőséget kaptak, és aktív szerepet vállaltak.

A térségben működő vállalkozásokat érő egyik fő kihívásként a munkaerő-hiányt nevezte meg dr. Kállai Mária, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja. Kiemelte: a Jászságban jelenleg a munkaerő-kereslet meghaladja a kínálatot. ? Ez a korábbi évekkel szemben más jellegű problémát jelent, erre közös összefogással lehet választ adni ? mondta. ? Az álláskeresők száma csökken, ráadásul mintegy 50 százalékuk mind a megyében, mind a térségben szakképzetlen. A szakképzési rendszerek és a munkaerőpiac igényeinek összehangolása azonban tartogat megoldási lehetőségeket ? tette hozzá.

Dr. Rédei István, aki egyben a CO-OP Star Zrt. elnök-vezérigazgatója, ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a munkaerőhiány kezelése terén a szakképzést nem lehet egyedül az oktatási intézményekre bízni, hanem a vállalkozásokkal kell közösen kialakítani egy olyan stratégiát, amely igazodik a munkaerő-piaci igényekhez.

A munkaerőhiány kérdésén túl a konferencián kiemelt szerepet kapott az infrastrukturális fejlesztések kérdése is. Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője, illetve dr. Szabó Tamás, Jászberény polgármestere 40 jászsági nagyvállalkozás által aláírt kérést nyújtott át a jászsági 32-es út felújítására, illetve a Jászberényt elkerülő út megépítésére vonatkozóan dr. Seszták Miklós, nemzeti fejlesztési miniszternek. Pócs János az esemény védnökeként közölte: azt kérik, hogy a miniszter megfelelő nyomatékkal képviselje ezt az ügyet a kormánynál.

A miniszter támogatását fejezte ki az ügy iránt, szerinte a régiónak szüksége van erre a fejlesztésre. Egyben közölte: a kormány legutóbbi ülésén úgy döntött, hogy az idénre és jövőre már betervezett közúti fejlesztéseken túl az idei évben ötvenmilliárd forint többletköltség kerül elkülönítésre karbantartására.

A konferencián felszólaló előadók kiemelték, hogy a jászsági kistérségben működő vállalkozások gazdasági súlya nemcsak Jász-Nagykun-Szolnok megyében meghatározó, de országos viszonylatban, más kistérségekhez képest is kiemelkedő. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei székhelyű vállalkozások 2015-ben 2,3 milliárd forint nettó árbevételre tette szert, amelynek 63 százaléka a jászsági társaságoknál realizálódott. A kistérségben működő legjelentősebb cégek között megtalálható a Samsung Electronics Magyar Zrt., az Electrolux Lehel Hütőgépgyár Kft. és a Jász-Plasztik Kft. is, amelyek vezetői további helyi társaságok döntéshozói mellett részt vettek és előadást is tartottak a konferencián.

Dr. Sziráki András, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kihangsúlyozta: 1995-ben még csak hét jászsági vállalkozás szerepelt az árbevétel alapján a megye top50 cégét rangsoroló listán. Mostanra azonban a számuk húsz fölé nőtt. Pócs János a jászsági vállalkozások sikerét ahhoz is kötötte, hogy a kistérség vállalkozásai elsősorban nem a riválist látják egymásban, hanem arra törekszenek, hogy miként tudnak egymással együttműködni.

Dr. Balog Ádám, az MKB Bank Zrt. vezérigazgatója a kistérség gazdasági súlyával kapcsolatban kiemelte: a makrogazdasági számok alapján a Jászág igen kedvező helyzetben lévő térsége az országnak. Közölte: folyamatban vannak tárgyalások arról, hogy a bank miként tudna jobban kapcsolódni a kistérséghez. ? Vannak lehetőségek a Jászságban, amelyeket érdemes megerősíteni pénzügyi háttérrel ? tette hozzá.

A térség településeinek polgármesterei pedig jellemzően arra tértek ki előadásaikban, hogy az egyes önkormányzatok miként tudnak a lehető legkedvezőbb vállalkozási környezetet kialakítani a gazdasági társaságok számára, különös tekintettel a szükséges munkaerő biztosításnak elősegítése terén. Győriné dr. Czeglédi Márta, Jászfényszaru polgármestere beszámolt arról is, hogy augusztus 18-19-én Jászsági Ifjúsági Találkozót rendeznek a városban, ahol a kistérség fiataljait kívánják vendégül látni. A zenés programok mellett az eseményre ellátogató fiatalok egyben megismerkedhetnek a helyi cégekkel, így például a város ipari parkját is bemutatják az érdeklődőknek.

Szóljon hozzá!