ZETApress

hírportál

Magyar ízek húsvétra

Óriássonka-vágással köszöntötték a húsvétot a Magyar Ízek Húsvéti Vásárán. A hagyományos finomságok mellett igazi ünnepi különlegességek is megtalálhatók a palettán, ahol száz hazai kistermelő vonultatja fel eredeti forrásból származó termékeit a hétvégén ? tudatta Vígh Fruzsina, Human Telex.

A mustrán nagy az érdeklődés az olyan kreatív megoldások iránt is, mint amilyen például a húsvéti csokitojásba rejtett ékszer. ? Húsvét idején az éves sonkamennyiség mintegy 25 százalékát fogyasztja a hazai lakosság, amely megközelítőleg hatezer tonnát jelent. Az ilyen, a termelők bemutatkozását lehetővé tévő események kitűnő alkalmat teremtenek arra, hogy az ünnepi asztalra tiszta forrásból származó ételek kerüljenek ? emelte ki Daróczi László, az Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója ma reggel a Magyar Ízek Húsvéti Vásárán, amelyen ezután egy hatalmas, mintegy 45 kg-os óriás mangalicasonka megvágásával köszöntötték az ünnepi sokadalmat és nyitották meg a száz kistermelő finomságait felvonultató mustrát a Várkert Bazárban.

A Magyarország minden területéről érkező kiállítók standjain a húsvéti ünnepkörhöz tartozó valamennyi hagyományos finomság ? ételek, italok, édességek és kiegészítők ? megtalálható, de természetesen ennél sokkal bőségesebb a felhozatal, így az egészségtudatos és ínyenc érdeklődők is megtalálják a számításukat. Szarvas szalámi, saját bőrében varrva érlelt Csöglei szárnyas sonka, frissen füstölt pisztráng, fürj- és strucctojás, jerky (szárított marhahús), paleo és vegán joghurtok és jégkrémek, szarvasgombás vaj, bükki faszenes tehénsajt, diókrémmel töltött camembert, levendula szörp, vadhúsok és pástétomok, mézbor, marcipánlikőr, csipkebogyómag olaj, liofilizált gyümölcsök, étcsokoládés meggylekvár ? és még sorolhatnánk a gasztronómiai különlegességeket.

? Gyakorlatilag nincs is olyan résztvevő, aki ne érkezne valamilyen kuriózummal a vásárra. Hiszen itt nem csak az értékesítés a fontos, hanem az üzenet is: a magyar termelők minőségi, tradicionális, ugyanakkor mindig megújulásra kész, eredeti forrásból származó portékái felveszik a versenyt bármilyen nemzetközi kínálattal vagy nagyipari termékkel. Nem véletlen, hogy sok látogató programként tekint a Húsvéti Vásárra, ahol kóstolgathat, nézelődhet, ismerkedhet a gasztronómiával. Ráadásul számos színvonalas kiegészítő gyerekfoglalkozás és műsor is színesíti a hétvégét ? hangsúlyozta Pap Krisztián, a Magyar Ízek alapítója.

Az élelmiszereken kívül egyébként magyar designerek ajándéktárgyai is megtalálhatók a választékban. Sőt, kifejezetten nagy az érdeklődés az egyedi, kreatív megoldások iránt, ilyen például a csokoládétojásba rejtett valódi ékszer, amely igazi húsvéti meglepetés lehet minden hölgynek. Az ezer forintos belépőjegy teljes egészében levásárolható, az esemény 12 év alatt ingyenes.

A Magyar Ízek Húsvéti Vásárát, mint az OMÉK 2017 népszerűsítő programját a Földművelésügyi Minisztérium és az Agrármarketing Centrum támogatja, fővédnöke dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Az OMÉK célja, hogy minél több kistermelő, őstermelő, családi gazdálkodó lehetőséget kapjon a bemutatkozásra. A kiállítás idén szeptember 20-24-e között számos újdonsággal várja a látogatókat: kibővül területtel, bioszigettel, gyermekszigettel, sőt, a Hunegxpo mellett a Kincsem parkban is állattenyésztéssel kapcsolatos programokkal.

Az ünnepi asztalra hamisítatlan hazai, eredeti forrásból származó kistermelői finomságokat tehet az, aki ellátogat a már nagy hagyományokkal rendelkező Magyar Ízek Húsvéti Vásárára. Megtalálható itt minden, amit magyar alapanyagokból csak kívánhat az ember: többek között a klasszikus sonka, kolbász, tojás, torma, mustár, savanyúságok, csokoládék és még számos termékkategória mellett igazi különlegességekkel is várja a Magyarország különböző területeiről érkező közel száz kiállító a vendégeket. Szarvas szalámi, saját bőrében varrva érlelt Csöglei szárnyas sonka, frissen füstölt pisztráng, fürj, kacsa, liba és strucc tojás, paleo és vegán joghurtok és jégkrémek, a legkülönfélébb sajtok, vadhúsok, mézbor, marcipánlikőr, sőt, még csokitojásba rejtett ékszer is lesz, hogy csak néhányat említsünk. A vásár két napja alatt ráadásul folyamatos gyermek- és gasztro-programok, kóstolók teszik stresszmentessé és szórakoztatóvá a húsvéti nagy-bevásárlást.

Az 1000 forintos belépődíj teljes egészében levásárolható 4 darab 250 forintértékű kupon formájában, melyek egy-egy nagy termékkategóriára szólnak. Az esemény 12 év alatti látogatóknak ingyenes. Termékkategóriák: Sonka, kolbász, sajtok, tejtermékek; Lekvárok, mézek; Szörpök, gyümölcslevek; Édességek (csokoládé, mézeskalács, kürtőskalács); Bor, sör. pálinka; Torma, mustár, krémek; Tojás; Olajok, fűszerek, tészták, savanyúságok; Magyar designerek (ruha, ékszer, ajándéktárgyak). Programok: Tojásfestés ? Zsigóné Katival, a tojásdíszítés királynőjével. Főzőshow ? Húsvéti gasztrotúra Lang György mesterszakács segítségével minden nap 11-től 12-ig és 15-től 16 óráig. Élőzene. Gyermekprogramok minden nap 10 és 17 óra között: Kézműves foglalkoztató (tavaszi, húsvéti díszek készítése). Nyuszisimogató. Népi ügyességi játékok.

Szóljon hozzá!