ZETApress

hírportál

Svéd befektetők ösztönzése

Befektetési útmutatót készített a Svéd Nagykövetség. A cél elsősorban a Magyarországra irányuló svéd beruházások további ösztönzése ? tudtuk meg ma a Honvéd centerbeli sajtóreggelin.

Magyar Levente, a KKM gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára, Niclas Trouvé, Svédország magyarországi nagykövete, valamint Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke mutatta be a Sweden Hungary Business Guide című, a svéd vállalatokat és a magyarországi befektetési környezetet népszerűsítő kiadványát. A hazánkban jelen lévő svéd vállalatok a nemzetgazdaság minden fontosabb ágát lefedik, jelentős részük ugyanakkor magas hozzáadott értékű, illetőleg kutatás-fejlesztési tevékenységet is folytat. A rendezvény a legfényesebb svéd ünnepnek számító Luca napon: december 13-án került megrendezésre. A további felszólalók Böddi Márta, a Svéd Kereskedelmi Kirendeltség magyarországi vezetője és Nagy György, a Svéd Kereskedelmi Kamara alelnöke voltak.

Első alkalommal mérte fel és összesítette a svéd vállalatok magyarországi jelenlétét Svédország magyarországi nagykövetsége, a Svéd?Magyar Kereskedelmi Kamara, a Svéd Kereskedelmi és Befektetési Tanács (Business Sweden), valamint a HIPA. A közös erőfeszítések eredményeként létrejött Sweden Hungary Business Guide kiadvány célja az üzleti kapcsolatok, azon belül is elsősorban a svéd vállalatok Magyarországra irányuló beruházásainak ösztönzése és tevékenységének elősegítése. Made by Sweden ? in Hungary ? mondta a svéd nagykövet arra utalva, hogy nemcsak a svédek lehetnek büszkék ezekre a beruházásokra, de az itt dolgozó összes magyar munkavállaló érdeme is a fejlesztés és az üzleti siker.

Összesen jelenleg mintegy 160 svéd vállalat van jelen Magyarországon, melyek együttesen körülbelül 17 ezer főt foglalkoztatnak. A kiadványban 82 vállalat mutatkozik be, melyek az alkalmazottak számát tekintve a hazánkban jelenlévő svéd vállalatok 95 százalékát adják. A befektetési útmutató olyan ismert svéd vállalatok tevékenységét mutatja be, mint az ABB, az Electrolux, az Ericsson, az IKEA vagy a Volvo. Az említett vállalatok közül az ABB képviseletében Taira-Julia Lammi ügyvezető igazgató, valamint Jakab Roland, az Ericsson Magyarország ügyvezető igazgatója is kifejtette a magyarországi működéshez kapcsolódó pozitív tapasztalatait. (Duna parti székházuk szeptember 20-ai alapkőletételükről idekattintva olvashatunk.) Ésik Róbert a HIPA elnöke hozzátette, hogy a januártól életbe lépő adózási és beruházástámogatási változások még versenyképesebbé teszik a hazai befektetési környezetet.

Svédország a KSH 2015-ös adatai alapján Magyarország 19. legfontosabb kereskedelmi partnere, részaránya a teljes magyar külkereskedelmi termékforgalomban 1,1%. A két ország közötti külkereskedelmi egyenleg 2015-ben 326,1 millió eurós magyar többletet mutatott, amely 245,8%-os növekedést jelent a 2014. évi 94,3 millió eurós magyar aktívumhoz képest. A skandináv országból érkező befektetések kiemelt jelentőséggel bírnak, hiszen j magas hozzáadott értékű, innovatív technológiákat honosítanak meg Magyarországon. Mindez összhangban van a HIPA azon törekvésével, hogy a Made in Hungary mellett az Invented in Hungary típusú beruházások részaránya emelkedjen a jövőben.

A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) a Külgazdasági és Külügyminisztérium irányítása alatt működő, befektetésösztönzéssel foglalkozó háttérintézmény. A HIPA díjmentes szakmai tanácsadást nyújt az érdekelt vállalatok számára egyablakos szolgáltatási modellben, támogatja őket a megfelelő telephely kiválasztásában, információt ad az állami támogatási lehetőségekről, testre-szabott támogatási ajánlatokat dolgoz ki, segít a beruházási projektek megvalósításában és a hatóságokkal folytatott ügyintézésben.

Szóljon hozzá!