ZETApress

hírportál

Új utakon Zemplénben

145 millió forintból újult meg Tiszatarján és Igrici útvonalhálózata. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében közel 145 millió forintból újult meg Tiszatarján és Igrici úthálózata. A felújítási munkálatok a két Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település 17 belterületi útját érintették.

A projektátadó ünnepségeken Ujhelyi István, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára elmondta: az infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhetően az észak-magyarországi falvakban nagyobb esély nyílik majd a vállalkozások letelepedésére, ami bővítheti a helyi foglalkoztatást.

130 millió forintos uniós támogatással, összesen közel 145 millió forint értékben újították fel Tiszatarján és Igrici község útjait. A tiszatarjáni úthálózat korszerűsítésével a településen biztosítani tudják a falusi turizmus feltételeit, illetve megvalósult a Faluközponthoz szükséges infrastruktúra. Igricen az új utak összekötik a település központját a község egyik legtávolabbi, csaknem 150 lakosú Házhely nevet viselő részével.

A közel 7 kilométernyi út felújítása nem csak a lakosság számára teszi élhetőbbé a két községet, fellendítheti a turizmust, javíthatja a vidéki életminőség színvonalát, és hozzájárulhat ahhoz, hogy a fiatal értelmiség nagyobb eséllyel maradjon a szülőhelyén ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Felújítás Törökszentmiklóson

Újabb projekt kezdődött meg a Nemzeti Iskolafelújítási Program keretében. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Nemzeti Iskolafelújítási Programjának keretében 105 milliárd forint uniós támogatás áll rendelkezésre 2011-ig. A támogatásokból lehetőség nyílik 365 projekt megvalósítására.

Számos óvoda és iskola korszerűtlen, lelakott épülete újulhat meg, korszerű nevelési-oktatási intézmények kerülnek kialakításra. Az ÚMFT keretén belül az elmúlt 50 év legnagyobb óvoda- és iskolafelújítási programja valósul meg. A törökszentmiklósi Kölcsey Ferenc Általános Iskola megújulásához csaknem 320 millió forint támogatást nyújt a Nemzeti Iskolafelújítási Program.

A beruházás ünnepélyes alapkőletételére november 6-án, pénteken került sor Törökszentmiklóson. Az eseményen elmondott köszöntőjében Molnár Csaba kancelláriaminiszter hangsúlyozta: ? Az iskola a szocializáció többi intézményével ? elsősorban a családdal ? együtt formálja a következő generációk értékeit, normáit, magatartási és viselkedési módjait, mindezeken keresztül a jövő társadalmát. A jövő társadalma pedig csak ott van, ahol annak bázisát a minőségi oktatás adja, ezért az oktatás napról napra való fejlesztése különösen kiemelt feladat ? tette hozzá a miniszter.

Molnár Csaba megemlítette: Jász-Nagykun-Szolnok megyében 15 óvoda és iskolafelújítási projekt valósulhat meg 2011-ig, melyhez 5,3 milliárd forint támogatást nyújt a program. Négy projekt kivitelezése már megkezdődött, ezek egyike a törökszentmiklósi Kölcsey Ferenc Általános Iskola rekonstrukciója.

A törökszentmiklósi testnevelő tagozatos iskola felújítása során többek között az iskolaépület korszerűsítésére és tantermekkel való bővítésére kerül sor. Az épületben számítástechnika terem és nyelvi labor kerül kialakításra, valamint a meglévő sportudvar is megújul. A felújítás során teljes körűen akadálymentessé válik az intézmény. A kibővülő aula elegendő közösségi teret kínál majd az iskolába járó növekvő létszámú tanulók számára. A fejlesztés keretében oktatási és informatikai eszközök fogják segíteni mind a tanárok, mind a diákok munkáját. A fenntartási költségek csökkentése érdekében elvégzik az iskola homlokzatának hőszigetelését is ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Szóljon hozzá!