ZETApress

hírportál

Két éven belül elkészül a belvárosi TISZK

Ma délelőtt tíz órakor írta alá a főpolgármester a szerződést a győztes beruházóval, a Magyar Épületszerelő Zrt. képviselőjével a Városháza Dísztermében. A Belvárosi TISZK Kht. 2005 májusában alakult meg hét tagiskola részvételével, a Budapesti Gazdasági Főiskola és a Fővárosi Önkormányzat együttműködésében. Az integrált intézmény létrejöttének költsége 1 milliárd 123 millió 800 ezer forint, melyből az Európai Unió támogatása 500 millió forint, 623 millió 800 ezer forintot a főváros fedez költségvetéséből. A rekonstrukció kivitelezőjének kiválasztására nyílt közbeszerzési eljárást folytatott le a hivatal, a hét ajánlattevő közül az egy hete lezárult értékelésben a Magyar Épületszerelő Zrt. lett a nyertes.

Budapest egyik sikertörténete a kulturális szféra és a munkaerő-piaci igényeknek egyre jobban megfelelő oktatás. Budapest a legműveltebb magyar város, és ezt Magyarország adottságai mellett iskoláinak is köszönheti. A budapesti felnőttek 59 százaléka rendelkezik érettségivel, szemben az országos 38 százalékkal. Míg országosan a 25 év felettieknek csak 13 százaléka rendelkezik felsőfokú végzettséggel, addig a budapestiek negyedének van diplomája.

Többségük a 148 fővárosi fenntartású középiskolából került ki. A Fővárosi Önkormányzat következetesen végigvitt oktatási stratégiájának értelmében lépésről-lépésre az élethez igazította a szakképző iskolákat. Részben ennek is köszönhető, hogy a budapesti fiatalok között nemzetközi szinten is példátlanul alacsony a munkanélküliség. Amíg az Európai Unióban a 15-24 év közöttiek 19 százalékának nincs munkája, Magyarországon pedig 16 százalékuknak, addig Budapesten 10 százalékos a munkanélküliség ebben a korosztályban. Ez harmada a varsói, fele a berlini és pozsonyi, kétharmada a bécsi fiatalkori munkanélküliségnek, és kevesebb a prágainál is.

A Foglalkoztatási Hivatal legfrissebb, novemberi jelentése szerint miközben országosan 7,8 százalékkal csökkent a pályakezdő munkanélküliség tavaly óta, Budapesten háromszor ilyen gyorsan, azaz 25,3 százalékkal csökkent. Ráadásul a Fővárosi Munkaügyi Központ adatai szerint novemberben a pályakezdők aránya Budapesten az összes regisztrált álláskereső körében is csökkent, tavaly óta 6%-ról 4,8%-ra. Ez a rendkívül jó eredmény az országosnál kedvezőbb fővárosi gazdasági klíma mellett összefügg az itt végrehajtott szakképzési reformmal is.

Budapest azáltal lesz sikeres európai főváros, hogy ? más fejlesztések mellett ? a következő években kiemelten összpontosít az oktatás infrastruktúrájának fejlesztésére. Ebbe európai forrásokat is be tud vonni, ami nagyságrendileg megnöveli a lehetőségeket. 2010-ig ? 25 milliárd forintos iskolakorszerűsítési program keretében ? 58 iskola felújítását és bővítését tervezi a Fővárosi Önkormányzat. A rekonstrukciós hullám csaknem minden második tanulót, 38 ezer diákot érint. Az Európai Unió támogatásával Térségi Integrált Szakképző Központok jönnek létre. E központok létrehozásának egyik célja a szakképzés hatékonyságának növelése, a szakképzési kínálat és a munkaerőpiac közötti összhang megteremtésével. Másik cél a legújabb csúcstechnológia összehangolt alkalmazása, naprakész, korszerű gyakorlati ismeretek átadásával. Budapest az Észak-Pesti és a Belvárosi Központ kialakításával eredményesen pályázott. Ezekben a központokban műszaki, informatikai és üzleti szakmákat lehet majd elsajátítani. Kialakításukra 2007-ig 2,79 milliárd forintot tud felhasználni a Főváros, amelyből csaknem 920 milliót maga vállal önrészként. A mai szerződés-aláírással kezdetét veszi a nagyszabású rekonstrukció, amelynek befejeztével, legkésőbb 2008 elején megkezdődhet az oktatás a megújult és kibővített Dohány utca 65. szám alatti épületben.

A rekonstrukció kívül-belül újjávarázsolja az épületet. A jelenleg egyszintes építmény pince + földszint + háromszintes lesz, a fogadó- és közösségi helyiségeken, irodákon, kiszolgáló egységeken kívül többek között korszerű számítógép-termek, szaktantermek, reklámstúdió, konferencia-terem és gyermekmegőrző is helyet kap. Mivel az épület teljes egészében akadálymentes lesz, a tanulni vágyó kisgyerekesek és a mozgásukban korlátozottak is könnyebben szerezhetnek piacképes szakmát.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Új sport- és rendezvénycsarnok nyílt Pestszentimrén

Szóljon hozzá!