ZETApress

hírportál

Egyenlő esély a közszolgáltatásokhoz

2010. végéig egyenlő esélyt kell teremteni a segítséggel élők számára az állami és önkormányzati közszolgáltatások igénybevételéhez, tűzi ki a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény módosítása, amit a tegnapi ülésén fogadott el a kormány. A célok megvalósulását megkönnyíti, hogy a fejlesztések jelentős részéhez uniós forrásokat is igénybe lehet venni.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programja 15 milliárd forintot biztosít az állami közszolgáltatások akadálymentesítésére. Az önkormányzatok által nyújtott közszolgáltatások esetében a regionális operatív programokon keresztül lehet hozzájutni a szükséges forrásokhoz.

Az elfogadott előterjesztés komoly előrelépést jelent a korábbi törvényi kötelezettséggel szemben, amely kizárólag a középületek fizikai akadálymentesítését írta elő. A módosítás nem csupán a középületek fizikai megközelítését, hanem a közszolgáltatások elérhetőségét is szem előtt tartja, és tekintettel van valamennyi fogyatékossági csoport speciális szükségleteire. Ennek keretében a fizikai és kommunikációs akadálymentesítés mellett hangsúlyos szerepet kap a személyi segítségnyújtás is.

Mivel a közigazgatási reform végrehajtása előtt nem lehetséges a közszolgáltatások egyenlő esélyű hozzáférésének komplett megvalósítása, ezért a tervezet kidolgozása során nagy figyelmet fordítottak arra, hogy összhangban legyen a kormánynak az államigazgatási szervek hatásköreit és illetékességét átrendező, júniusi 30-án kelt határozatában foglalt változások ütemezésével.

A javaslatba be lettek építve az Országos Fogyatékosügyi Tanács, valamint számos egyéb szervezet, köztük a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének és az Autisták Érdekvédelmi Egyesületének észrevételei és javaslatai.

A kormány döntött a regionális munkaügyi központok helyéről

A kormánydöntés alapján a jelenlegi húsz megyei munkaügyi központot hét regionális központ váltja fel. Az új központok Békéscsabán, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Székesfehérváron, Szombathelyen, valamint Budapesten jönnek létre.

Az államreform elsődleges célja, hogy a közigazgatás hatékonyan, igazságosan és nem utolsósorban takarékosan működjön. A karcsúbb állam többek közt kevesebb állami vezetőt, kevesebb költségvetési intézményt és kisebb kiadást jelent. Ehhez a logikához illeszkedik bizonyos feladatok regionális szintre emelése is. Így lehet hatékonyan felhasználni az Európai Unióból érkező forrásokat, és így alakulhat ki a gördülékenyen működő, az emberek számára jobb szolgáltatásokat nyújtó közigazgatás is.

A regionális alapú szerveződés azért is elkerülhetetlen, mert a mindennapi életünk problémái ? az útépítéstől elkezdve a munkahelyteremtésig ? túlnőtték már a megyei szintű berendezkedést. A kormány már korábban döntött a munkaügyi központok szervezetének átalakításáról, regionális szinten történő megszervezéséről. A döntés a korábban megfogalmazott célok megerősítésen túl pontosítja a regionális szerveződésre való áttérés feladatait, menetrendjét is.

Szóljon hozzá!