ZETApress

hírportál

Csúsztatás a KDNP távhőkalkulátora

Álságos, ha a KDNP a kormányon akarja elverni a port egy olyan dologért, ami nem a kormány döntésén múlik, adta hírül a Kormányszóvivői Iroda a KDNP távhőkalkulátorára reagálva. Ráadásul az ellenzéki párt azt is figyelmen kívül hagyja, hogy az önkormányzatok tarifapolitikája is erősen eltérő lehet, ezért szakmai szempontból is megkérdőjelezhető a tehernövekedés mértékéről beszélni, miközben ez településenként más és más lehet ? éppen azért, mert a döntés az önkormányzatok kezében van.

Nem a kormány, hanem az önkormányzatok döntésén múlik a távhő ára. Amit a kormány tehet ebben az ügyben, azt meg is teszi: gondosabban bánik az adófizetők pénzével, s ezentúl nem az önkormányzatok cégeit támogatja, hanem az embereknek ad segítséget a számla kifizetéséhez ? a családok kompenzációjára arányaiban 7,5-szer több pénzt szán az ideinél.

A kormánynak nincs beleszólása a távhő árába; a döntés teljes egészében az önkormányzatok kezében van. Éppen ezért futott zátonyra tavaly az a terv, hogy a távhődíjak csökkentése érdekében a kormányzat felülvizsgáltatta volna az árképzési rendszert: a távhőszolgáltatók költségeinek csökkentésére csupán javaslatot tehetett a gazdasági tárca, amit az önkormányzatok szabadon felülbírálhattak.

Ami a rendszerben új, az az, hogy jövőre már nem lehet eldugni a távhő tényleges árát a cégek könyvelésében: az év végéig érvényes rendszerben az önkormányzati tulajdonban lévő távhőszolgáltatók kapnak támogatást az államtól, hogy olcsóbban vásárolhassanak gázt; januártól viszont nem a cégek, hanem a családok kapnak támogatást a központi büdzséből. A felelősség tehát ott jelenik majd meg ezután, ahol a döntéseket hozzák: az önkormányzatoknál.

A jelenlegi rendszert nemcsak azért kell átalakítani, mert kusza és drága, hanem azért is, mert igazságtalan: az árak mesterségesen alacsonyan tartása átmenetileg hasznosnak tűnhet politikai szempontokból, de ez hosszú távon nem tartható fenn; ráadásul igazságtalan azokkal szemben, akik bár nem használnak sem gázt, sem távfűtést, az adójuk befizetésével azokat is támogatják, akiknek az anyagi helyzete ezt nem teszi indokolttá.

Amit a kormányzat ebben az ügyben tehet, hogy egyfelől igazságosabbá teszi a rendszert, másfelől a valóban rászorulóknak támogatást ad a számla kifizetéséhez. Jövőre erre a célra mintegy 30 milliárd forint áll rendelkezésre, amiből körülbelül kétmillió háztartás kaphat segítséget. Az ehhez szükséges igénylőlapokat a Magyar Államkincstár automatikusan kipostázza mindenkinek.

Azok a háztartások, amelyek nem lesznek jogosultak gázár- illetve távhőtámogatásra, de gondot okoz a számla kifizetése, azok az önkormányzatoknál igényelhetnek lakásfenntartási támogatást. Ez családonként átlagosan havi öt-hatezer forintos segítséget nyújthat, fejeződik be a közlemény.

Szóljon hozzá!