ZETApress

hírportál

Szennyvíztisztító a Gallicooptól

Szarvasi tájA Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. környezetvédelmi és gazdasági megfontolásokból saját szennyvíztisztítót épített Szarvason, amelynek a működéséhez szükséges végleges, jogerős engedélyét ma megkapta ? tudatták sajtósaik.

A létesítményt 2006-ban kezdték el építeni, próbaüzemben pedig már ez év elejétől működik. A berendezés működtetése nem csupán a feldolgozóüzemnek hasznos, hanem a lakosságnak is, mivel a szennyvíz nem hagyja el a telep területét, és egyharmadával csökken a város szennyvíztisztítójának túlterheltsége is.

A több mint negyedmilliárd forintos beruházás a számítások szerint 6-7 éven belül térül meg, és a cég további környezetkímélő megoldások megvalósítását tervezi a közeljövőben. Szeptemberben ők főzték óriásbográcsban a pulykatokányt.

A Gallicoop Zrt. megalakulása óta a városi szennyvíztisztítóba vezette az előkezelt és kommunális szennyvizét (naponta legfeljebb 1400 köbméter), amely évek óta túlterhelt, éppen ezért a vállalat már 2006-ban saját biológiai tisztítótelep megépítését tűzte ki céljául. A környezetvédelmi és gazdaságossági szempontokat szem előtt tartó telep 2009 elejére felépült ? azóta próbaüzemben tesztelték ? és ma megkapták a végleges, jogerős engedélyt, amelynek révén mától a Gallicoop biológiai szennyvíztisztítója élesben működik tovább.

A pulykafeldolgozóban keletkező technológiai eredetű szennyvizek a vágás és feldolgozás során, valamint a feldolgozáshoz használt gépek, edények, eszközök napi tisztításából, átmosatásából származnak. A mostani telep létrejötte előtt egy fizikai-kémiai előkezelő berendezés már működött, amellyel nem tudták redukálni a szennyvíztisztítási díjakat. A jelenlegi tisztítóberendezéssel azonban a környezet megóvása mellett a cég által fizetendő szennyvízelvezetési díj megszűnik, a környezetterhelési díj pedig nagymértékben csökken.

A Gallicoop a szennyvíztisztítóra kiírt pályázaton az Organica Zrt. amerikai és angol fejlesztésű, sok-cellás felépítésű, ún. Élőgépek technológiáját választotta, amelyet hazánkon (Etyek, Noszvaj, Telki) kívül például Ausztriában, Írországban és Lengyelországban is sikerrel használnak évek óta. A technológia különlegessége, hogy a reaktorokba ültetett gyökérzet gazdag ökoszisztéma számára teremt életteret, így a biodiverzitás lehetőségeit maximálisan kihasználják, ez által fokozva a tisztítás hatékonyságát. A megtisztított szennyvizet főként öntözésre ? visszaforgatva ? használják majd.

Zöld beruházásával a városi túlterheltség csökkentésére

Éghajlati körülményeink miatt a hazaiakhoz hasonlóan a Gallicoop szennyvíztisztító-rendszerét is üvegházba telepítették, amely az ott élő több mint kétezer fajnak (pl. növények, baktériumok) a téli időszakban is biztosítja az életfeltételeket, azaz a legalább 6°C hőmérsékletet.

A most éles üzemben induló, több mint negyedmilliárd forintos beruházásból felépülő szennyvíztisztító a számítások alapján 6-7 éven belül megtérül, és legfőbb előnye, hogy a szennyvíz a pulykafeldolgozó telepen marad, így nem okoz kellemetlen szagot a szarvasi lakosságnak, másrészt a cég ezzel a megoldással nagyban kíméli a környezetet is, valamint a városi szennyvíztisztító túlterheltsége egyharmadával csökken. A Gallicoop az elmúlt 20 évben egyre többet foglalkozott a környezetvédelemmel, így például 2003 óta saját vízművel rendelkezik, és jelenleg az ország legnagyobb biogáz-erőművének építésén munkálkodik.

A Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. a baromfiipar meghatározó résztvevőjeként Magyarország piacvezető pulykafeldolgozó vállalata. 1989-es megalakulása óta folyamatosan növeli pénzügyi és szakmai eredményeit, 2008-ban nettó értékesítési árbevétele meghaladta a 25 milliárd forintot.

A többszörösen díjnyertes Gallicoop (pl. Környezetvédelmi-díj, Kerékpáros Munkahely-díj, Szívbarát Munkahely-díj) zöldmezős beruházásának célja a zárt rendszerben megvalósítható pulykatenyésztés megszervezése, az ehhez szükséges alapanyag biztosítása, illetve a feldolgozás, a húskészítmény-előállítás és az értékesítés megvalósítása volt. Ma a cég többségi (85%-os) magyar tulajdonú zártkörűen működő részvénytársaság.

Szóljon hozzá!