ZETApress

hírportál

Tudományos konferencia az ötéves jubileumon

Az MFB Fejlesztés és Finanszírozás/Development and Finance címen megjelenő közgazdasági szaklapja ma délután fél 3-kor tudományos konferenciát szervez a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel közösen Gazdasági alkalmazkodás és felzárkózási dilemmák címmel. A rendezvényen neves hazai és külföldi szakértők tartanak előadást és korreferátumot. A magyar és angol nyelven megjelenő negyedéves kiadvány most lép ötödik évfolyamába. A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. öt évvel ezelőtt indította útjára a negyedévenként megjelenő, magyar és angol nyelven egyaránt olvasható közgazdasági szaklapot.

A rendezvényen négy témában hangzanak el előadások és hozzájuk kapcsolódó korreferátumok. Az egyik a pénzügyi mélyülés összefüggéseit elemzi napjaink globalizálódó világgazdasági feltételei között, külön kitérve az új uniós tagállamok ezen a területen érvényesülő konvergenciájára. Osztrák vendégelőadó elemzi a szociális partnerség sajátosságait, a II világháború utáni Európában játszott szerepét, jelentősége csökkenésének okait és jövőbeli perspektíváit.

A konferencia résztvevői előadást hallgathatnak meg az EU-tagság és a versenyképesség összefüggéseiről a 2004-es bővítés tapasztalatainak tükrében, valamint a regionális fejlesztés előtt álló kihívásokról, a felzárkózás, a területi különbségek kiküszöbölésének intézményi és gazdasági aspektusairól. A konferencia szervezői azt remélik, hogy a rendezvény lehetőséget teremt a témák tudományos igényű elemzésére, és releváns gazdaságpolitikai következtetések megfogalmazására.

A Fejlesztés és Finanaszírozás/Development and Finance szakmai kiadvány a készítők szándéka szerint egyaránt szól a hazai és külföldi gazdaságpolitikai és üzleti döntéshozóknak, a gazdasági- társadalmi folyamatokkal foglalkozó kutatóknak, valamint egyetemi hallgatóknak. Tematikáját és szerkezetét tekintve az aktuális gazdasági kérdésekre összpontosít, tudományos igényű, ugyanakkor gyakorlatban felhasználható, makro- és mikrogazdasági értékelő elemzéseket közöl. Arculatában egyesíteni kívánja az “economic review” és a “business review” sajátosságait. Az eddig megjelent tizenhat számban mintegy 170 cikk került közlésre.

Az MFB kiadványának tudományos rangját mutatja, hogy a Magyar Tudományos Akadémia és a Journal of Economic Literature is referálja. Magyarországi és külföldi ismertségét és elfogadottságát jól érzékeltetik a kiemelkedő kutatóktól, meghatározó gazdaságpolitikai döntéshozóktól, nemzetközi intézmények és pénzügyi szervezetek vezetőitől érkezett levelek, amelyek a kiadvány hiánypótló, magas tudományos színvonalú, ugyanakkor gyakorlati következtetések levonását is elősegítő jellegére hívják fel a figyelmet.

A negyedéves közgazdasági szaklapot az érdeklődők nyomtatott formában, előfizetés útján megrendelhetik magyar és angol nyelven egyaránt. Az előfizetők ? egy szám késleteltetéssel ? a honlapon keresztül is hozzáférhetnek az összes cikkhez, illetve mindenki letöltheti a cikkek rövid kivonatait honlapjukról.

Ősztől a kiadvány lehetőséget biztosít a nem előfizetők ? kutatók, elemzők, egyetemi hallgatók ? számára is egy-egy cikk teljes terjedelemben, kizárólag olvasásra, kutatási célra történő lehívására. Erre a honlapon való regisztráció alapján van mód. Az MFB ezzel azt szeretné elérni, hogy a kiadvány exkluzivitásának megőrzése mellett lehetőséget adjon minél szélesebb kör számára a lapban megjelenő cikkek felhasználására.

Szóljon hozzá!