ZETApress

hírportál

Szoftverek a Műegyetemen

Szabad Szoftver Konferencia és Kiállítás Budapesten először. Szombaton, a BMGE Informatikai épületében kerül megrendezésre az első Szabad Szoftver Konferencia és Kiállítás az Fsf.hu Alapítvány szervezésében ? tudtuk meg Lusták Anditól.

A konferencia azzal a kettős céllal jött létre, hogy népszerűsítse a szabad szoftvereket és azok újdonságait Magyarországon, illetve hogy egy olyan visszatérő fórumot teremtsen, amely alkalmat ad arra, hogy a hazai érdeklődők, felhasználók, civil szervezetek és a nyílt forráskódot képviselő cégek találkozhassanak egymással.

Az első Szabad Szoftver Konferencia és Kiállítás a korábbi sikeres Ubuntu Konferenciák utódjaként jött létre. A rendezvényt több neves hazai cég is szponzorálja, akik egyben a kiállító cégek listáját is adják. A konferencia fő támogatója a hálózati biztonságtechnikával és virtualizációval foglalkozó Andrews IT Engineering Kft., kiemelt támogatóként a Magyarországon megint nyertes Red Hat-et képviselő ULX Nyílt Forráskódú Tanácsadó és Disztribúciós Kft. karolta fel a rendezvényt. Ezüst fokozatú támogatóként jelennek meg a következő cégek: BalaBit IT Security, Linux Akadémia és a Radixcloud.com, emellett támogatóként a Novell is kiállít.

Az első Szabad Szoftver Konferencia és Kiállítás most meghirdetett programja és a támogatók sora több hónapos munkánk eredménye, reméljük, hogy az esemény méltó helyet képvisel majd a hazai informatikai konferenciák között ? mondta Mátó Péter, az Fsf.hu Alapítvány kurátora, egyben a Szabad Szoftver Konferencia és Kiállítás szóvivője. ? Az előzetes regisztráció alapján több mint 400 látogatót várunk a BME-re október 31-én, szombaton, ez a szám egyértelmű jele annak, hogy a szabad szoftvereknek nagy követő tábora van Magyarországon, valamint az érdeklődés és az elhatározottság folyamatosan növekszik.

Konferenciaprogram

A Szabad Szoftver Konferencia széles programválasztékkal jelentkezik. Három előadói és egy workshop szekció, valamint a kiállítás párhuzamosan zajlanak majd, felkínálva a lehetőséget, hogy minden látogató megtalálja a maga számára megfelelő előadást. A Konferencián számos ismert szakember ad elő, de az általunk meghívott három kiemelt előadó tovább növeli a konferencia színvonalát.

Kiemelt előadók

Kadlecsik József: Eredetileg fizikusként végzett, de már hosszú évek óta Linuxszal és szabad szoftverek fejlesztésével, programok a szó eredeti értelmében való hackelésével foglalkozik. Előadása: iptables és ipset.

A netfilter/iptables nyújtotta rugalmasságot könnyen tudjuk ötvözni kiváló teljesítménnyel, ha tűzfal szabályainkat megfűszerezzük egy kis ipset-el. Az előadásban a miért alapozást néhány hogyan recept követi, a gyakorlat felől bemutatva a megoldási lehetőségeket.

Dr. Szentiványi Gábor: informatikus, az ULX ügyvezetője. 1994-ben szerzett diplomát a Budapesti Műszaki Egyetemen. Tanulmányait a Karlsruhe-i Műszaki Egyetemen folytatta UNIX multimédia rendszerek fejlesztése témakörben. Disszertációját Hollandiában, a Delfti Műszaki Egyetemen írta multimédia információs rendszerek témakörben, nyílt forráskódú technológiákra alapozva.

Hazatérését követően hazai nagyvállalatoknál informatikai rendszerek tervezésével és tanácsadással foglalkozott, ezzel párhuzamosan célul tűzte ki a Linux magyarországi elterjesztését a vállalati felhasználók körében. 2001-től az ULX Kft. ügyvezetőjeként a vállalat vezetését, valamint üzletfejlesztési és stratégiatervezési feladatokat lát el. Előadása: A felhőkön túl.

A nyílt forráskód előkelő helyen szerepel a számítási felhők világában, szinte minden kezdeményezés, legyen az közösségi, üzleti, magán vagy egyéb, egyértelműen nyílt forráskódú technológiákra épít a felhőarchitektúrák és konkrét implementációk készítésekor. Az előadás áttekintést ad arról, hogy milyen projektek, kezdeményezések, technológiák léteznek jelenleg számítási felhők, cloudok létrehozására, illetve, hogy a jövőben milyen irányok, megoldások várhatók a cloudok terjedésében.

Torma László: A Magyar Ubuntu Közösség és az FSF.hu Alapítvány aktivistája, nemzetközi Ubuntu tag. A Magyar Ubuntu Közösség keretein belül az Ubuntu.hu oldalon megjelenő tartalmakkal foglalkozik elsősorban, emellett részt vesz különféle események szervezésében és a közösség életének irányításában. Saját oldalán, a Mogorva Mormotán (mogorvamormota.hu) Ubuntus és más GNU/Linuxos technológiákkal foglalkozik, bemutatva a legújabb fejlesztéseket, az izgalmas projekteket és a szabad szoftveres megoldásokat. Előadása: Új technológiák az Ubuntuban.

Az előadáson az Ubuntuban megtalálható, vagy közeljövőben megjelenő új fejlesztésekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Szó lesz többek között az Ubuntu One elnevezésű cloud szolgáltatásról, a Social from the Start projektről, aminek célja a közösségi szolgáltatások (például Twitter, Identica, Facebook) integrációja, a kifejezetten netbookokra és smartbookokra szánt technológiákról, mint az Ubuntu Netbook Remix és a Moblin, a Software Store elnevezésű, egységesített csomagkezelési felületről, vagy a rendszerindítási folyamat felgyorsítására tett erőfeszítésekről. Az előadás segítségével bepillantást nyerhetünk az Ubuntu izgalmas jövőjébe, ami már nincs is annyira távol.

A teljes program itt megtalálható. A konferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az esemény helyszínén büfé áll majd a hallgatóság rendelkezésére. A konferencia végén a közönség szavazhat a legjobb előadásról, melynek előadója különdíjban részesül. Az előadások anyagából konferencia-kiadvány készül, mely a rendezvény után letölthető lesz a konferencia weboldaláról.

A helyszínen a regisztráció és bejelentkezés reggel 8:30-kor kezdődik a BME Informatikai Központjában. Cím: 1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 2. Tel: (06-1) 463-1210 Az előadások az IB025, EI220 és az EI215 előadókban lesznek. További információ és regisztráció ezen a címen.

Az Fsf.hu Alapítvány

Az Alapítvány azzal a céllal jött létre 2003-ban, hogy a szabad szoftvereket Magyarországon használhatóvá és elfogadottá tegye. Az alapítvány legfontosabb projektjei: A Firefox, OpenOffice.org, Ubuntu honosítása és a magyar közösség összefogása. Nemrég készült el egy kiváló, mindenki számára ingyenesen hozzáférhető tankönyv az OpenOffice.org Calc komponenséről az alapítvány támogatásával.

Számos konferencia szervezése (Linux az Oktatásban, Ubuntu konferenciák). Jelentős szerepünk van az OpenOffice.org nyelvi nyelvi eszközök fejlesztésében (helyesírás és nyelvhelyesség ellenőrző). További információ honlapjukon olvasható.

Szóljon hozzá!