ZETApress

hírportál

Buszsáv kerékpárosoknak

BuszsávEgy ésszerűtlen kerékpárút helyett építsék meg a szükséges buszsávokat ? javasolta tegnap a Magyar Kerékpáros Klub (MK). Javaslatukhoz a VEKE is csatlakozott, így ötletük a civil összefogás iskolapéldája ? tudtuk meg közös sajtótájékoztatójukon.

Az MK és a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) közösen kíván fellépni annak érdekében, hogy Budapesten minél több helyszínen valósulhasson meg a közösségi közlekedés előnyben részesítése. Ennek érdekében közösen szeretnénk segíteni a fővárosnak, hogy megtalálja a csütörtöki közgyűlési ülésen törölni kívánt buszsávokra hiányzó forrást ? tartalmazza levelük.

Közösen úgy gondoljuk, hogy Budapest közlekedési problémáin, fullasztóan szennyezett levegőjén csak úgy lehet segíteni, ha a környezetkímélő, városbarát közlekedési módok mindegyikét egyszerre fejlesztjük. A kerékpáros infrastruktúra fejlesztése, és a tömegközlekedés versenyképesebbé tétele egymást erősítő eszközök az autóforgalom visszaszorítására. Szervezeteink jövőképe közös: Budapesten az autóforgalom csökkenését, egy valóban élhetőbb várost szeretnénk látni.

A Fővárosi Közgyűlés a főjegyző javaslatára csütörtökön összesen hat ? a Szentmihályi úti, Pesti úti buszsávok és négy további helyszínen tervezett beruházás ? végleges törléséről dönthet, összesen 95 millió forint hiánya miatt.

Civil szervezeteink elkötelezettek a közlekedés ésszerű fejlesztése mellett, támogatják a buszsáv-fejlesztéseket, az értelmetlen pénzköltésnek azonban nem hívei. Épp ezért most nem csak arra teszünk javaslatot, hogy mire van szükség, hanem arra is, hogy honnan csoportosíthat át forrást a Főváros.

Újpesten a Külső-Szilágyi út mentén a Főváros kerékpárút építését tervezi, immáron két éve. Tavaly sikertelenül pályáztak a projektre, most azonban egy újabb uniós pályázat keretében végül megkapták a támogatást. E beruházás szakmailag nem megfelelő, kialakítása előnytelen, balesetveszélyes és indokolatlanul drága.

Költsége kiemelkedően magas (224 millió forint, azaz 93 millió Ft/km), ezért az MK az első pillanattól tiltakozott annak megépítése ellen és most azt ajánljuk a Közgyűlésnek, hogy ne írja alá a kerékpárút megépítésének támogatási szerződését, az így felszabaduló összeget pedig fordítsa a buszsávok megépítésére. Mivel a projekt így felszabaduló fővárosi önrésze még több is, mint a buszsávokból hiányzó 95 millió forint, a különbözetből a Külső Szilágyi úton létesülhet nagyságrendekkel olcsóbban a Kiskörúton most átadotthoz hasonló, kétoldali kerékpársáv.

Az MK és a VEKÉ ezúton közösen tehát azt kéri a fővárosi képviselőktől és a város vezetésétől, hogy néhány tízmillió forint hiánya miatt ne töröljenek fontos buszsáv fejlesztéseket. Ugyanakkor, ne pazarolják a város pénzét felesleges, valódi fejlesztést nem jelentő beruházásokra, mint amilyen a Külső Szilágyi úti kerékpárút építése.

Felvetésünk lényege az, hogy a közlekedésfejlesztés nem szólhat egyes ágazatokról, a források biztosításának csak attól szabad függenie, hogy egyes projektek mennyiben szolgálják a város jövőjét. Civil szervezeteink együttműködése például is szolgálhat a város számára: nem ártana a közlekedési ágazat különböző fejlesztéseit, céljait, prioritásait és költségvetését végre összehangolni, a feltűnő aránytalanságokat megszüntetni ? kéri László János, az MK és Markovics Ernő, a VEKE elnöke.

Szóljon hozzá!