ZETApress

hírportál

E-mobilitás a Corvinuson

E-mobilitásA megvalósult energetikai jogszabály-módosítások hozzájárulnak az e-mobilitás elterjedéséhez. Aradszki András, az NFM energiaügyért felelős államtitkára szakpolitikai előadást tartott délelőtt a Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE) megrendezett E-mobilitás konferencián.

Ezt követően az államtitkár részt vett a Közlekedéstudományi Egyesület, a Jedlik Ányos Klaszter, a BCE és annak Regionális Energiagazdasági Kutatóközpontja által szervezett kerekasztal-beszélgetésen is. Az államtitkár előadásában az e-mobilitás hazai energiapolitikai vetületét mutatta be, kiemelve: a közlekedési szektor dekarbonizációja kapcsán a hangsúly valójában az egész ellátási lánc üvegházhatású-gázkibocsátásának minimalizálásán van, ami olyan nemzeti energiamix alkalmazásával lehetséges, amelyben a villamosenergia-termelés szempontjából nélkülözhetetlen az atomenergia és a megújuló energiaforrások együttes alkalmazása.

Annak érdekében, hogy hazánk az elektromobilitás élenjárója legyen és minél gyorsabb ütemben valósuljon meg az elektromos közlekedés Magyarországon, a járművek vásárlásának, használatának ösztönzése mellett olyan támogató szabályozási környezet kialakítására van szükség, amely hatásos eszközökkel tudja segíteni a környezetbarát autózás hazai elterjedését ? hangsúlyozta az energiaügyért felelős államtitkár. A Jedlik Ányos Tervhez kapcsolódó energetikai jogalkotási feladatok teljesítését eredményesnek értékelte. Tájékoztatta a hallgatóságot arról, hogy a szaktárca kedvezőbb szabályozási környezetet alakított ki, amely nyomán egyszerűbbé váltak az engedélyezési eljárások. Ennek megfelelően már csak egyszerűsített töltőpont üzemeltetői engedély szükséges a villamosenergia-kereskedőknek és az elektromos töltőállomás üzemeltetőknek, ha töltőponton, villamosenergia-értékesítés keretében történik a töltés. Hozzátette, elkészült a töltőpont engedélyezés szabályairól rendelkező módosítási javaslat is, amelyről hamarosan szintén kormányzati döntés várható.

A 2011-ben elfogadott Nemzeti Energiastratégia kapcsán Aradszki András elmondta: az energiastratégiának irányt kell mutatnia az energetikai kihívásokra. A problémák ? ha jól kezeljük őket ? a holnap lehetőségeivé válnak, nemcsak az energetikai szektor, hanem az egész nemzetgazdaság és társadalom számára. Szólt arról is, hogy a jelenlegi fogyasztási igények az elektromos közlekedés elterjedése miatt valószínűleg megváltoznak. Ahhoz, hogy tartani tudjuk az e-mobilitás fejlődési ütemét, fel kell készíteni a hazai villamosenergia-rendszert ennek a megnövekedő fogyasztásnak a biztonságos, fenntartható és mindenekelőtt környezetkímélő ellátására. Ezért lényegesnek nevezte a kormány korábbi döntését a Paksi Atomerőmű kapacitás-fenntartásáról. Jelenleg az atomerőművi villamosenergia-termelés az egyetlen olyan technológia, amely ipari mértékben, megbízhatóan, alacsony szén-dioxid kibocsátás mellett megfizethető áron termel villamos energiát. Magyarországnak ezért érdeke, hogy az atomenergia jelenlegi részaránya hosszú távon is megmaradjon a hazai villamosenergia-ellátásban ? mondta az államtitkár.

Szóljon hozzá!