ZETApress

hírportál

Véget ért az 1. sör-rallye

A média képviselőinek részvételével első ízben megrendezett túra-rallye versennyel ünnepelte a Sopronit gyártó Heineken Hungária azt, hogy idén már kizárólag hazai árpából főzi Magyarország legkedveltebb sörét. Az I. Magyar Árpa Útja ? Soproni Sör-rallye versenyzőiként közel 500 kilométer megtétele után értünk célba a sörfővárosban, Sopronban.

A befutót a szervezők a már hagyománnyá vált szezonnyitó Soproni Sörfesztivállal kötötték egybe. Tegnap délután 17:45 és 18:35 között ért célba az I. Magyar Árpa Útja ? Soproni Sör-rallye győztese, a Világgazdaság és a HVG közös csapata. A versenyen nyolc újságírócsapat indult az Europcartól teli tankkal bérelt azonos teljesítményű VW Golfokkal, melyeket fél 9-től a Műjégpálya előtt vettünk át. A 2. rajtszámú kéket magam vezettem, navigátorom Vigh Alex fotóriporter volt. A verseny célja, hogy rendhagyó módon hívják fel a figyelmet a Sopronit gyártó Heineken Hungária Zrt. önkéntes vállalására, a sörgyártó ugyanis tavaly december 9-én kötelezettséget vállalt arra, hogy ezentúl a Soproni gyártásához kizárólag hazai árpát használ fel.

A Budapestről induló rallye útvonala olyan településeken keresztül vezetett, amelyek az árpatermesztés és a sörfőzés folyamatában jelentős szerepet játszanak. Így először érintettük Szigetbecsét, ahol találkoztunk egy helyi árpatermelő gazdával és meg kellett becsülnünk, hány tonnát nyom a traktora. 7060 kg volt a jó megoldás. Innen Dunaújvárosba mentünk, ahol bepillantást nyertünk a malátagyártás rejtelmeibe és tíz sörös kérdésre is válaszoltunk. A keszthelyi Georgikon Tangazdaságban öt gabona közül kellett kiválasztanunk az árpát. Innen Sopronba mentünk, ahol a rallye befutójára időzített Soproni Sörfesztiválon ünnepeltünk. A VIP-teraszon, a Generális Étteremben finom vacsorával vártak minket. A rajttól a célig GPS nélkül és autópályán 463 km-t tettünk meg, míg a győzteseknek GPS-szel árkon-bokron 365 km is elég volt. 2. a Pesti Srácok, 3. a Color 3 csapata volt, s mindegyikük komppal kelt át Lórévről Abonyba, mi viszont a Csepel-szigetről előbb a ráckevei Árpád hídon jöttünk vissza az Alföldre, majd a dunaújvárosi M8-as Duna hídon mentünk tovább a Dunántúlra.

? A Soproni Sörfesztivál mára a város hagyományai közé emelkedett. Külön örülök, hogy idén első ízben megrendeztük a Magyar árpa útja ? Soproni sör-rallye-t, amellyel azt ünnepeltük, hogy a Soproni immár 100 százalékban Magyarországon termesztett árpából készül ? mondta el José Matthijsse vezérigazgató-asszony. A Magyar Árpa Útja Rallye-t Talmácsi Gábor MotoGP világbajnok és Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium miniszterhelyettese indította el Budapesten és Sopronban is vártak minket. Beszédében Nagy István megköszönte a HEINEKEN Hungáriának, hogy multinacionális vállalatként elkötelezte magát amellett, hogy magyar árpából készíti a Soproni sört. Dicséretes volt felismerni, hogy a magyar árpa és a hazai alapanyagok a legjobbak és ez mindannyiunknak követendő példa lehet ? mondta.

A nagy sörgyártók közül először a HEINEKEN Hungária tett vállalást a hazai árpatermesztés támogatására, mikor 2015. december 9-én kötelezettségvállalást írt alá arról, hogy ezentúl a Soproni Klasszikus kizárólag Magyarországon termesztett árpából készül majd. A Heineken Hungária eddig is előnyben részesítette a hazai partnereket a minőségi alapanyagok beszerzésekor. A teljes sörgyártáshoz szükséges árpa és kukorica 86%-át szerezte be magyar termelőktől 2015-ben, és az arány további javítására törekszik partnereivel, a magyar gazdákat segítő integrátor cégekkel. A vállalással mintegy 100 árpatermesztő számára vált hosszútávon biztosítottá a lehetőség Magyarország északi és délnyugati régióiban, hogy a Heineken Hungária beszállítóiként járuljanak hozzá a magyarok kedvenc sörének előállításához.

A Heinekenen belül, a szlovákiai Ógyallán készítenek az árpából malátát, amelyet a régió más országainak sörgyártásában is felhasználnak, így a magyar gazdák részben exportra is termelnek. A vállalat mintegy húszezer tonna malátát dolgoz fel üzemeiben évente, ez körülbelül 26 ezer tonna árpából állítható elő, amely a teljes magyarországi sörárpa-termés 20 százalékának felel meg. Az árpa mellett a cég a ciderek gyártásához mintegy 65 ezer tonna almából készülő koncentrátumot vásárol, amely a hazai feldolgozott almamennyiség mintegy 10 százalékának felel meg. ? A Heineken elkötelezett amellett, hogy működésének minden aspektusával a magyar gazdaságot támogassa. Vállalatunk számára fontos, hogy Magyarországon hozzájárulhatunk a magyar gazdák életfeltételeinek biztosításához, legyen szó az árpatermelőkről a Soproni esetében, vagy az almatermelőkről, a Strongbow cider alapanyagának helyi beszerzésével összefüggésben ? tette hozzá José Matthijsse. A Heineken Hungária Zrt. két sörgyárában, a 120 éves Soproni Sörgyárban és Martfűn állítja elő termékeit.

Az éjszakát a Hotel Sopronban töltöttük. Reggelre egy sörgyárlátogatást szerveztek, de ezt kihagytuk ? 2014. április 11-én már megnéztem, erről idekattintva olvashatunk ? és fél 11-kor indultunk vissza a fővárosba. Előbb a soproni Shell-kútnál, majd itthon a XIII. kerületi Vágány utcában tankoltuk tele a kocsit. Ott tudtam meg, hogy a városligeti futóverseny miatt az ’56-osok tere helyett az Aréna Plaza -2. szintjén várnak a szervezők. A T12-es parkolóhelyen a mai 231 km, összesen 694 km megtétele után szerencsésen leadtam nekik az Europcartól bérelt VW Golfot. Fárasztó volt az út, de megérte! Nem a győzelem volt fontos nekünk, hanem a részvételünk! Fotóink Zmesi fiam, a szervezők és Alex kollégám felvételei.

A Heineken Hungária

A Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. százhúsz éves sörfőzési tapasztalata, valamint nemzetközileg elismert márkái révén a magyar piac meghatározó szereplője, a nemzetközi Heineken csoport magyar leányvállalataként tevékenykedik Magyarországon. A cég két sörgyárában, a 120 éves Soproni Sörgyárban és Martfűn állítja elő termékeit, a hazai mellett számos külföldi piacra is. A Heineken Hungária hazánkban a második, a világon pedig a harmadik legnagyobb sörgyártó vállalat. Magyarországon portfóliójába tartozik többek között hazánk legkedveltebb söre, a Soproni és a Heineken, amely a világ legnemzetközibb söre, ugyanis közel 200 országban árusítják, továbbá olyan közkedvelt termékek, mint a Gösser és a Strongbow.

Szóljon hozzá!