ZETApress

hírportál

Thyssen Krupp Jászfényszarun

Elindult a Thyssen Krupp közel százmillió eurós beruházása. 2018-ban már elkezdődhet a termelés. Ma délután letették a német Thyssen Krupp vállalat Jászfényszarun épülő új gyárának alapkövét ? tudatta a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség Kommunikációs Osztály.

A mintegy 30 milliárd forint értékű autóipari beruházás eredményeként közel ötszáz munkahely jön létre. A zöldmezős beruházást követően Jászfényszarun kormányrendszereket és hengerfejbe integrált vezérműtengelyeket gyártanak majd. A német vállalat hosszú távú befektetési stratégiájában fontos partnereként számít Magyarországra, ezért a konszern további beruházásokat is lehetségesnek tart hazánkban. A Thyssen Krupp 1999 óta folytat K+F tevékenységet Magyarországon, a budapesti Kompetencia Központ elektromechanikus kormányrendszer-fejlesztései révén mára világszerte ismertté és elismertté vált az autóiparban. A magasan képzett magyar mérnökök olyan elektromos kormányrendszereket fejlesztenek, amelyek a hagyományos, folyamatosan energiát felvevő hidraulikus rendszer helyett elektromotoros rásegítést alkalmaznak.

Komoly elismerés Magyarország és a hazai befektetési környezet számára, hogy a közel nyolcvan országban jelen levő Thyssen Krupp hazánkat találta alkalmasnak egy újabb gyár megépítésére, s továbbra is bízik a magyarok szakértelmében. A vállalat céljai egybevágnak a magyar kormány célkitűzéseivel: magas hozzáadott értékű beruházásokat hajt végre folyamatosan Magyarországon, és ezzel több száz új állást is teremt. További fontos szempont, hogy a német ipari konszern egyre szélesebb körű kapcsolatot ápol a magyarországi felsőoktatási intézményekkel, többek között a BME-vel és az Óbudai Egyetemmel is.

A hazai járműipar termelési értéke 2015-ben 17,6%-kal nőtt az előző évhez képest, így 7833,3 milliárd forintot ért el. A foglalkoztatottak száma a 2015 utolsó negyedéves adatok alapján a több mint 13%-os növekedés eredményeként megközelítette a 150 ezer főt. Magyarország és Németország gazdasági együttműködése kiemelt jelentőségű, eredményessége alapvetően határozza meg a magyar nemzetgazdaság teljesítményét: Németország Magyarország legfontosabb külkereskedelmi partnere, 2015-ben 27,3%-ban részesedett a magyar exportból, az importból 26%-kal. Az eredmények nemcsak a gazdasági adatokon mérhetőek le, hanem a befektetők hangulatán és beruházási kedvén is. A Német?Magyar Gazdasági és Iparkamara felmérésre szerint a német vállalatok 80%-a újra Magyarországon fektetné be tőkéjét.

Szóljon hozzá!