ZETApress

hírportál

Tíz éve hiteleznek

Kurucz Imre NRCA személyi kölcsön a második legnépszerűbb hiteltípus. Az idén 10 éves Cofidis 2026-ra piacvezető szeretne lenni a szegmensen belül ? tudtuk meg a Nyugati téren a délelőtti pop-up sajtótájékoztatón, a Westend főbejárata előtt. Házigazdánk Magyar Bálint színművész volt.

A személyi kölcsön a lakáshitel után a második leggyakrabban igénybe vett pénzügyi szolgáltatás, derült ki az NRC országos reprezentatív, a Cofidis 10. születésnapja alkalmából készült kutatásából. A francia gyökerű cég az elmúlt 10 év tendenciáira építve a következő 10 évében piacvezetővé szeretne válni. A vállalat munkáját nagyban segíti, hogy a válság okozta bizalmatlanság elkezdett helyreállni, valamint, hogy az emberek érezhetően tudatosabban kezelik pénzügyeiket. Ez a kihelyezett hitelállományból is látszik: míg a lakosság deviza adósságállománya a krízis következtében 2012 elejére meghaladta az 5500 milliárd forintot, ez az érték 2016-ra a kormány intézkedéseinek és az adósságrendezéshez hasonló pénzpiaci innovációknak köszönhetően közel nullára csökkent.

Erősödő személyi hitelezés

Bár a kihelyezett személyi hitelállomány összértékét tekintve természetesen messze elmarad a lakáshitelektől, jelenleg 320-330 milliárd forint környékén stagnál, és mára a második leggyakrabban igénybe vett konstrukcióvá vált, derül ki az NRC országos reprezentatív, a Cofidis 10. születésnapjára készített kutatásából. Míg lakáshitellel az emberek 14 százaléka rendelkezik, addig személyi kölcsöne a magyarok 13 százalékának van jelenleg is. A kisebb összegű hitelek felé nyitást és a folyamatos bizalom-növekedést mutatja, hogy 2011 óta negyedével kevesebben vannak azok, akik félnek a hitelek rejtett költségeitől és ugyanennyivel többen azok, akik céljaik eléréséhez elengedhetetlen lehetőségként tekintenek az ilyen típusú külső anyagi segítségre.

Kilábalás a devizaspirálból

A nyolc évvel ezelőtt kirobbant gazdasági világválság hatása a magyar piacot és így a fogyasztók mindennapjait is alapjaiban változtatta meg. 2006. januárban a hazai lakossághoz kihelyezett forint- és devizahitelek állománya összesen nem érte el a 3500 milliárd forintot, míg ez a szám 2009 elejére már majdnem nyolcezer milliárdra nőtt, főként a devizahitelek kapcsán felmerülő árfolyamváltozások hatásának köszönhetően. A lakossági lakás- és fogyasztási hitel állomány közel háromnegyedét a devizatartozások tették ki. Az azóta megindult konszolidáció és adósságrendezési hullám hatására mára ez az érték valamivel több mint ötezer milliárd forint, és szinte kizárólag forinthitelből áll. ? A fogyasztók ? a korábbi évek csökkenő tendenciájával ellentétben ? idén érezhetően kezdenek újra bízni a hitelekben, de a hiteltörlesztők száma még így is jóval elmarad a 2010 környékén tapasztaltaktól ? mondta el Kurucz Imre, az NRC marketingkutató kutatási vezetője.

A Cofidis 10 éve

Holló Bence CofidisA Cofidis Csoport, amely több, mint tízmilliárd euró kihelyezett hitelállományával az európai fogyasztási hitelezés egyik legnagyobb szereplője, itthon szakított a kis-összegű hitelekre specializálódott intézmények hagyományaival és újszerű megoldásokra építette üzleti modelljét ennek fő eleme a bankokkal történő erős árverseny a fapados üzleti modell alkalmazásával. Ennek köszönhetően azon kevés pénzintézet közé tartozik, akik a válság alatt is dinamikusan növekedni tudtak, hogy mára több tízezer ügyféllel és mintegy 200 munkatárssal lehessenek jelen a hazai piacon. A Cofidis is tevékenyen hozzájárult a lakossági hitelállomány konszolidációjához: a jelentősen csökkentek a hitelkamatoknak köszönhetően sokan kedvezőbb feltételekkel váltották ki meglévő hiteleiket a Társaságnál.

A következő 10 évre számos ambiciózus tervet jelentett be a cég: a következő évtizedre a fogyasztási kölcsön szegmens piacvezető szereplőjévé szeretnénk válni. A cégre jellemző innovatív szemlélet jegyében sok új megoldást és szolgáltatást kívánunk bevezetni a közeli jövőben. Kiemelten fontosnak tartjuk a hazai biciklis társadalom támogatását, amelyet nem csak közösségi aktivitásainkkal és finanszírozási lehetőségeinkkel szeretnénk segíteni, hanem egyéb kapcsolt pénzügyi szolgáltatásokkal, mint a biztosítás kívánjuk támogatni ? mondta el Holló Bence, a Cofidis Magyarországi Fióktelepének vezérigazgatója.

A Cofidis

CofidisA Cofidist Franciaországban alapították 1982-ben, székhelye Lille-ben található. Többségi tulajdonosa a Credit Mutuel bank. Világszerte több mint négyezer munkavállalóval rendelkezik. A Cofidis Csoport a francia CM11 Groupe ragja, mely világszerte 23,5 millió ügyféllel és 4539 értékesítési ponttal rendelkezik 2014 év végi hivatalos adatok szerint. A Cofidis az alábbi országokban van jelen: Franciaország, Spanyolország, Portugália, Olaszország, Belgium, Csehország és Szlovákia. A magyar fióktelep 2006-ban kezdte meg tevékenységét nyolcadik országként. A Cofidis nem jelzálog alapú, szabad felhasználású, rulírozó személyi kölcsön folyósításával foglalkozik távértékesítéssel. Vezető terméke a Megújuló Hitel, 2010 őszén indult az Áruhitel, 2012-ben az Egészség Hitellel bővült a paletta, 2013 augusztusában a Fapados Kölcsönt, 2015-ben pedig az Adósságrendező Hitelt vezették be a piacra. A Cofidis Csoport a Team Cofidis, profi országúti kerékpáros csapat névadó szponzora és elkötelezett támogatója. A cég 2016-tól hazánkban is elindított kerékpáros programját, amelynek keretein belül sportszponzorációt, rendezvénytámogatást és civil együttműködési programokat valósít meg. A Cofidis 10. születésnapi promócióiról idekattintva tájékozódhat.

Szóljon hozzá!