ZETApress

hírportál

Megváltozik a piac

Veres Rita és Baráthi TamásTeljesen átalakul a foglalkoztatási piac! A GWS Hub és a Magyar Outsourcing Szövetség közös szakmai rendezvényt szervezett erről az Aria Hotelben a hazai shared services szektor vezetői számára ? tudatta a Nemzeti Befektetési Ügynökség ? HIPA Kommunikációs és Protokoll Főosztály.

A Next Generation Shared Services Day fő célkitűzése az volt, hogy bemutassa azokat az előremutató trendeket, innovatív megoldásokat, amelyek jellemzik a Magyarországon közel negyvenezer főt foglalkoztató iparágat. ? Azzal a céllal indítottuk útjára a kezdeményezést, hogy megismertessük és vonzóvá tegyük a shared services szektort a magasan képzett, nyelveket beszélő fiatalok számára ? hangsúlyozta Balázsik Péter főszervező. A mai tendenciák szerint ezek a fiatalok hajlamosak arra, hogy elhagyják az országot és külföldön próbáljanak szerencsét. A shared services szektor komoly karrierutat kínál számukra, amiért ? a kimutatások szerint ? megéri itthon maradni!

Kis Tünde, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) befektetésösztönzési főosztályvezetőjének elmondása szerint a több mint két évtizedes tapasztalatoknak köszönhetően Magyarország mára érett, jól bevált SSC lokációnak számít, ahol az üzleti szolgáltatóközpontok egyre komplexebb, magasabb hozzáadott értékű tevékenységet folytatnak. A beruházások növekvő arányban valósulnak meg Budapesten kívül is, a nagyobb vidéki városok egyetemeiről kikerülő fiatal, motivált munkavállalókra alapozva. A jövőben ezen kedvező folyamatok további motorja lehet az egyedi kormánydöntésen alapuló (EKD) támogatási rendszer, hiszen a fővárostól távolodva egyre magasabb arányú állami támogatás adható a beruházásokhoz.

Kis Tünde, HIPAA rendezvényen kiderült az is, hogy a magas hozzáadott értékű tevékenységi köröknél már nem a munkáltató választ, hanem a munkavállaló válogat a vállalatok között. Mazsaroff Kata, a Colliers International szakértője szerint a megfelelő lokáció kiválasztása és az irodatér-tervezés szignifikáns részét képezi a vállaltok HR stratégiájának és a munkavállalói elégedettség növelésének. A szakmai eseményen Kelliár Zsolt, a GWS HUB ügyvezető igazgatója bemutatta azt a nemzetközileg egyedülálló, innovatív rendszert, amely kifejezetten az Y generáció álláskeresési szokásaihoz igazodik. ? A MagellanPass felhőalapú toborzási és előszűrési megoldás egyedülálló módon igazi flow élményt nyújt a jelölteknek a jelentkezési folyamat során. A Y generációs fiatalok szeretik a gyors, újszerű, lendületes megoldásokat ? tette hozzá.

2016 láthatóan az employer branding, azaz a tudatos munkáltatói arculatformálás éve. Veres Rita, az Aon Hewitt ügyvezető igazgatója előadásában bemutatta, hogy a megváltozott munkaerő-piaci körülmények sokkal élesebb versenyre késztetik a munkáltatókat, ami azt is jelenti, hogy új, a megszokottaktól eltérő stratégiát kell kidolgozniuk. A munkavállalót érdekli, hogy milyen emberek dolgoznak az adott munkahelyen, kik lehetnek a kollégái, milyen hangulata van az irodának. Ma már átláthatóbb a munkakeresési folyamat, nehezebb a cégeknek a valóságot álcázniuk. A közösségi oldalakon könnyen találni olyan ismerőst, aki már dolgozott az adott vállalatnál. Ezért is fontos az, hogy a cégek nyissanak, és azt mondják: nincsenek titkaim.

A HIPA

A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) a Külgazdasági és Külügyminisztérium irányítása alatt működő, befektetés-ösztönzéssel foglalkozó háttérintézmény. A HIPA díjmentes szakmai tanácsadást nyújt az érdekelt vállalatok számára egyablakos szolgáltatási modellben, támogatja őket a megfelelő telephely kiválasztásában, információt ad az állami támogatási lehetőségekről, testre-szabott támogatási ajánlatokat dolgoz ki, segít a beruházási projektek megvalósításában és a hatóságokkal folytatott ügyintézésben.

Szóljon hozzá!