ZETApress

hírportál

Újra magyar a MOM!

MOM fotó 1Hazai tulajdonba került a MOM Zrt. Ismét 100%-os hazai tulajdonú az 1876-ban alapított MOM Vízmérés-technikai Zrt. Az idén 140 éves vállalat a tulajdonosváltás mellett arculatváltással is jelzi egy új gazdasági korszak nyitányát ? tudatta Bőhm Kornél. Fotóink Vépy Zoltán Csaba felvételei.

Hazai befektetési csoport vásárolta vissza a német Diehl konszerntől az emblematikus mérőműszergyártó vállalatot. ? A K&H, amely a vállalati banki piac egyik legnagyobb stabil és független szereplője, 2002 óta kizárólagos pénzügyi partnere a MOM Vízméréstechnikai Zrt-nek. Minden ügyfelünknél arra törekszünk, hogy minél alaposabban megismerjük az adott vállalat üzleti gondolkodását és gazdasági környezetét, annak érdekében, hogy a cég igényeire szabott pénzügyi tanácsadást tudjunk nyújtani. Így volt ez a MOM Zrt. esetében is, hiszen a közel másfél évtizedes partnerség eredményeképp sokéves rálátásunk van a cég működésére és szakmai eredményeire. Így a professzionális pénzügyi tanácsadás mellett a K&H banki hitellel tudott hozzájárulni a tulajdonosváltás sikeres lebonyolításához ? mondta el a tranzakciót bejelentő sajtótájékoztatón Peter Roebben, az ügyletben kulcsszerepet játszó K&H Bank Vállalati üzletágának vezetője.

? A cég eddigi tulajdonosa, a német Diehl, a Metering divízión belül üzleti modellváltás részeként a gyártó kapacitás fókuszt egyre inkább áthelyezi a szolgáltatások nyújtása és a rendszer-üzemeltetés irányába, így felajánlotta a lehetőséget a MOM Zrt. menedzsmentjének a menedzsmentkivásárlás útján történő tulajdonszerzést. Ezzel együtt a szoros együttműködés továbbra is megmarad a két cég között, hiszen a MOM Zrt. számíthat arra a fontos támogatásra, amit az eddigi tulajdonos nemzetközi háttere biztosított, illetve a Diehl Metering divízió kulcspartnerévé válik ? hangsúlyozta a tulajdonosváltással kapcsolatosan Metens Regis vezérigazgató.

? A MOM Zrt. termékei mind a hazai, mind a nemzetközi mezőnyből kiemelkednek a pontos mérés, a megbízhatóság tekintetében, erre és a vevőközpontú értékesítésre fog épülni a cég új marketingstratégiája, és megújult arculata is ? mondta el Timár Dávid, a MOM Zrt. kereskedelmi vezetője, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy ezzel a lépéssel egy már nyugati színvonalon működtetett, költséghatékonyan üzemelő vállalat került hazai tulajdonba. A MOM Zrt. az egyetlen magyar székhelyű vízmérőműszer-gyártó vállalkozás, amely ráadásul nem csak hazai piacvezetőként, de az iparág globális piacán is jelentős üzleti szereplő.

MOM fotó 2? Az iparág új, meghatározó trendje egyértelműen az okos-mérés, angol nevén a smart metering. A MOM Zrt-nek hatalmas versenyelőnyt jelent, hogy a magyar vízipari piacon nekünk van a legtöbb ismeretünk és tapasztalatunk az automatikus mérés leolvasásban. Ezen a területen hozzávetőleg 98%-os a piaci részesedésünk, 2015-re több mint 130 ezer darab okos- és több mint 500 ezer darab rádiómodul fogadására alkalmas mérő van használatban a hazai szolgáltatóknál ? hívta fel a figyelmet Timár Dávid, aki hozzátette, óriási potenciált lát abban, hogy a cégnek saját fejlesztései és már befejezett, sikeresen működő projektjei is vannak az okos-mérők gyártásának és kihelyezésének területén. Kiemelte, hogy az Észak-dunántúli Vízmű Zrt-vel kialakított együttműködés keretén belül több, mint ezer vízmérő került telepítésre, mely folyamatosan adatokat szolgáltat a vízmű nyomásmenedzsment rendszerének, ezáltal is segítve a hatékony működést. ? Élve a függetlenné válás kínálta előnyökkel, megnyílik a lehetőség teljesen új termékek gyártására, forgalmazására is ? húzta alá beszédében a kereskedelmi igazgató.

A MOM Vízmérés-technikai Zrt.

A cég 1876-os megalapítása Süss Nándor, a Kolozsvári Műszaki Egyetem tanárának nevéhez kötődik. A mechanikai műszerekkel, optikai lencsékkel foglalkozó cég 1938-ban vette fel a Magyar Optikai Művek Rt. nevet. A vállalatcsoport életében fontos mérföldkő a mátészalkai gyárának 1971-es megalapítása, ahol szemüveglencsék mellett mechanikai termékeket, vízmérőket is gyártanak. A szemüveglencse gyártó üzemeket 1992-ben privatizálják, a vízmérőket gyártó vállalat neve pedig MOM Vízmérés-technikai Rt-re változik. A MOM-ot 1996-ban vásárolta meg az osztrák EWT, majd 2003-ban került a német Diehl csoport irányítása alá. A cég jelenleg mintegy 150 főt foglalkoztat, éves forgalma hárommilliárd forint körül mozog.

1 hozzászólás

  1. Újra magyar a Magyar Optikai Művek egykori teljes nevén. Nagyon örültem a cikknek és hogy ismét nőttek a magyar cégek…