ZETApress

hírportál

Energiabiztonság Pakson

PART madártávlatbólAz atomenergia ma a biztonságos energiaellátás alappillére Magyarországon, és ez hosszú távon így marad ? jelentette ki Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, miután látogatást tett ma a Paksi Atomerőműben ? tudatta az NFM Kommunikáció.

A tárcavezető szerint a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően egyre hatékonyabban működő atomerőmű nélkülözhetetlen a rezsicsökkentés eredményeinek megőrzéséhez is. ? Magyarország energiafüggőségének csökkentése csak fenntartható módon történő energiatermeléssel képzelhető el, ebben pedig több mint három évtizede kulcsszerepet tölt be a Paksi Atomerőmű ? mondta Seszták Miklós, aki a látogatás során találkozott a Paksi Atomerőmű dolgozóival és egyeztetett az atomerőmű vezetőivel, a szakszervezetek képviselőivel is. A nemzeti fejlesztési miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány kiemelt figyelmet fordít a létesítményre, amely a fenntartható rezsicsökkentés és az olcsó energia garanciája.

A tárcavezető rámutatott, elengedhetetlen, hogy az atomerőmű a lehető legbiztonságosabban és leghatékonyabban működjön. A hatékonyság folyamatos javítására példaként említette a 15 hónapos üzemeltetési ciklus közelmúltbéli bevezetését, amelyet a magyar nukleáris ipar és a hazai tudományos élet összefogásával létrehozott új üzemanyag-kazetta alkalmazása alapozott meg. Seszták Miklós kiemelte, hogy jó ütemben halad a 3-as és 4-es blokk üzemidő-hosszabbítása is, amely további 20 évre biztosítaná a Paksi Atomerőmű működését. ? A termelési hatékonysággal legalább egyenértékű követelmény a létesítmény működésének biztonságossága, amelynek fenntartásában és növelésében a kormányzat továbbra is számít az itt dolgozók felelősségteljes és elkötelezett munkájára ? szögezte le a nemzeti fejlesztési miniszter.

Csiba Péter, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója arra emlékeztetett, hogy az MVM Csoporthoz tartozó Paksi Atomerőmű 2015-ben a megtermelt villamos energia mennyisége és a biztonsági mutatók szempontjából is rekordévet zárt. ? A Pakson dolgozó kollégák több évtizedes elkötelezettsége nélkül ma nem tartana ott az erőmű, ahol tart. Tulajdonosként úgy véljük, ezt az eredményes csapatot meg kell becsülni ? hangsúlyozta az elnök-vezérigazgató. Csiba Péter aláhúzta, hogy Magyarország energiaellátását egyedül az MVM képes tartósan, stabil keretek között, megfizethető árszinten garantálni. Az elnök-vezérigazgató meggyőződése szerint ez akkor tartható fenn hosszú távon, ha a Paksi Atomerőmű továbbra is az MVM Csoport tagjaként működik.

? A biztonságosság és a hatékonyság növelése folyamatos célkitűzés az atomerőmű számára, ennek jegyében idén megkezdődik a dízelgenerátorok üzem-közbeni karbantartásának bevezetése és a turbinák rekonstrukciója is. E munkálatok eredményeként tovább javul a Paksi Atomerőmű nemzetközi szinten is kimagasló rendelkezésre állása, ezzel pedig növekszik az olcsó és környezetkímélő módon, szén-dioxid kibocsátása nélkül megtermelt villamos energia mennyisége ? mondta el Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója.

Szóljon hozzá!