ZETApress

hírportál

Deloitte tizedszer

DíjátadókTegnap délután a Dunán került sor a Deloitte Zrt. díjátadó rendezvényére, ahol a Közép-európai Régió legdinamikusabban fejlődő vállalkozások elismerésére történt a Deloitte Fast 50-díjjal. A díjazottak körébe azon magyar vállalatok kerülhettek, melyek felmutatott fejlődésük alapján a régió 50 legdinamikusabban fejlődő cége közé soroltattak.

A Deloitte idén tízedik alkalommal állította össze az ötven leggyorsabb növekedést mutató közép-európai technológiai cég éves rangsorát. Az idén felállított listán 10 ország vállalatait találjuk, ezzel a 2009-es lista az eddigi legszínesebbnek mondható. A Fast 50 ranglistán szereplő vállalatok átlagos növekedési üteme 933 % volt, ami csökkenést jelent a tavalyi értékhez képest. A ranglistát a szoftvergyártó cégek uralják ? 25 ilyen társaság került fel a listára. Idén, a közzétett rangsor alapján, az AITIA a leggyorsabban növekvő technológiai cég Magyarországon.

Kigyós Zsuzsa, a Deloitte Zrt. Pénzügyi tanácsadás részlegének igazgatója elmondta: ? a lengyel technológiai vállalatok továbbra is kimagaslanak a Fast 50 lista mezőnyéből. Az első helyezést a Netmedia nevű internetes portálokat üzemeltető cég érte el a maga 7210 %-os növekedésével, bár a listán a legtöbb cég Magyarországról szerepel (22).

Az idei rangsorba került vállalatok tíz országból kerültek ki: Magyarország és Lengyelország mellett Csehország, Szlovákia, Románia, Bulgária, Horvátország, Szerbia, Litvánia és Észtország képviseletében. Ezzel az idei ranglista a legsokszínűbb nemzetközi összetételét tekintve. A közép-európai Technology Fast 50 lista a leggyorsabban növekvő technológiai cégeket a megelőző ötéves időszak során elért árbevétel-növekedés alapján rangsorolja.

Az idei Fast 50 listára összesen tizenegy magyar vállalat került fel, ezzel hazánk a listán szereplő vállalatok számát tekintve a régió élén áll, megőrizve tavalyi vezető pozícióját. Lengyelország kilenc, Csehország pedig nyolc vállalattal képviseltette magát ebben az évben. A magyar vállalatokat a legjobb tíz között a fent említett AITIA International Informatics Zrt. képviseli az idén, mely 1399%-os árbevétel-növekedést produkált az elmúlt ötéves időszakban.

Az igazgatónő elmondta: ? bár a Fast 50 rangsorban szereplő vállalatok átlagos növekedési üteme az előző évi 1271 %-hoz képest csökkenést mutat, a jelenlegi üzleti viszonyok mellett az idei 933%-os növekedés is figyelemreméltó teljesítmény.

Ahhoz, hogy egy társaság felkerülhessen a ranglistára, számos feltételnek meg kell felelnie: az elmúlt öt év (2004-2008) mindegyikében legalább 50 ezer eurós éves árbevételt kellett elérnie, székhelyének valamely közép-európai országban kell lennie, saját fejlesztésű technológiát kell alkalmaznia, vagy jelentős összegeket kell költenie kutatás-fejlesztési tevékenységre. Mindezek mellett olyan tulajdonosi szerkezettel kell rendelkeznie, amelyben nem szerepelnek stratégiai vállalatok (multik) többségi tulajdonban lévő leányvállalatai. A győztesek kihirdetése a 2004 és 2008 közötti ötéves időszakban elért százalékos növekedési ütem alapján történik.

Kigyós Zsuzsa közölte: ? a rangsor részét képező, cégvezetők körében lebonyolított felmérés (CEO Survey) eredményei arról tanúskodnak, hogy a cégeknek ? és maguknak a cégvezetőknek is ? más feladatokkal kell szembenézniük, mint a korábbi években. Napjainkban egyre inkább a jövedelmezőség elérése és fenntartása, a kockázatok és a gazdasági klíma változékonyságának kezelése, valamint a tőkebevonás áll a középpontban. A cégvezetők elkövetkezendő egy évre vonatkozó növekedési várakozásai pozitívak, hiszen a válaszadók 76%-a állította magáról, hogy nagyon, vagy rendkívüli módon bízik a növekedésben.

Kovács Domokos, a Deloitte Hungary vállalati értékelés és tervezés üzletág igazgatója új kategóriát jelentett be az idei értékelésben, a Big 5-öt. A Technology Fast 50 ranglista Big 5 kategóriájában olyan, gyorsan bővülő nagyvállalatok részesülnek elismerésben, amelyek az elmúlt öt év során (2004 és 2008 között) kiemelkedő növekedést produkáltak. Ahhoz, hogy egy cég indulhasson ebben a kategóriában, az utolsó évben szigorúbb feltételnek kell megfelelnie az éves árbevétel tekintetében: az ötödik esztendőben legalább 25 millió eurós árbevételt kell elérnie.

Az értékelésben szerepet kapott egy úgynevezett Cash Flow optimalizációs kérdőív is, mely az illető cég jelenlegi likviditási menedzsment gyakorlatát mérte fel. A megkérdezett vezetők többek között a régióban rendelkezésre álló képzett munkaerő fontosságát, esetleges létszámhiányát hangsúlyozták. A 130 megkérdezett 76%-a cége növekedésére számít a következő években!

A Rising Stars kategóriában olyan ígéretes újabb vállalkozások indulhatnak, amelyek túl fiatalok ahhoz, hogy megfeleljenek az ötéves működésre vonatkozó feltételnek. Az ilyen cégek esetében feltétel, hogy legalább három, de legfeljebb öt éve működjenek, árbevételüknek pedig az elmúlt három év mindegyikében meg kellett haladnia a 30 ezer eurót. Ettől eltekintve ebben az esetben is ugyanazok a feltételek érvényesek, mint a Technology Fast 50 kategóriára vonatkozóan.

Ebben a versenyszámban a Multicom nevű, üzleti szoftvereket gyártó horvát cég ért el első helyezést 1805 %-os növekedéssel. Hazánkból egy vállalat került be a kategória első tíz helyezettje közé, a Nav N Go Kft. A Rising Stars rangsor mind a tíz helyezettje a szoftvergyártók és az internetes cégek közül került ki, ami arra enged következtetni, hogy a jövőben is ezek az iparágak fogják uralni a Fast 50 ranglistát az igazgatónő véleménye szerint.

A Big 5 kategória győztese szintén egy lengyel vállalat, az Agito, amely 1744%-os növekedést ért el. A Fast 50 idén bevezetett új kategóriájának első öt helyezettje közé bekerült egy magyar vállalat, a Semilab Zrt, mely a Fast 50 lista negyedik helyét foglalta el. Figyelemreméltó, hogy ebben a kategóriában is van olyan vállalat, amely ilyen jelentős átlagos növekedést képes elérni – ez is igazolja, hogy a technológiai iparág előtt ígéretes jövő áll Közép-Európában. A Fast 50 versenyben való részvétel feltételei megtalálhatók a weboldalon.

Szóljon hozzá!