ZETApress

hírportál

EAPB fellépés a túlszabályozottság ellen

Erős János elnök és az EAPB főtitkára találkozott az EU Bizottság regionális politikáért, belső piacokért, valamint az adó-és vámuniós ügyekért felelős biztosaival. Az Állami Tulajdonú Bankok Európai Szövetsége (EAPB) Erős János, a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatója elnökletével Brüsszelben tartotta féléves közgyűlését. A tanácskozás résztvevői meghallgatták a finn soros elnökség álláspontját a pénzügyi szolgáltatásokról, beleértve az egységes euró fizetési térséget.

Napirenden volt az EAPB jelentése az EU Bizottság ?Jobb szabályalkotás? címen kezdeményezett meghallgatásáról, valamint a különböző szabályozási kérdésekről kialakított közös álláspontról. Hivatalosan is bejelentették további új tagok felvételét. Az EAPB elnöke és főtitkára a tanácskozás alkalmával találkozott az EU Bizottságának regionális politikáért, a belső piacokért, valamint az adózási és vámügyekért felelős biztosaival, tudtuk meg a bank Sajtóosztályától.

Az Állami Tulajdonú Bankok Európai Szövetsége (EAPB) ? amelynek Erős János, a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatója tölti be az elnöki tisztét ? Brüsszelben, a Dexia Bank N. V. Székházában tartotta féléves közgyűlését. Az uniós banki és pénzügyi szabályozási kérdésekben fontos lobbi-erőt képviselő szervezet tanácskozásán a résztvevők meghallgatták a finn soros elnökség értékelését a pénzügyi szolgáltatásokról, beleértve az egységes euró fizetési térség helyzetét. Beszámoló hangzott el az EAPB-nek az EU Bizottság ?Jobb szabályalkotás? címmel kezdeményezett meghallgatásáról, és a szervezetnek a ?tröszt-ellenes vizsgálatokról?, a ?jelzálog üzletágban folyó párbeszédről? kialakított közös álláspontjáról. Bejelentették négy új bank, köztük a szlovák Garancia és Fejlesztési Bank, a holland Bank Nederlandse Gemeenten, a Nederlandse Waterschapsbank és az alsó-szászországi NBank felvételét.

A közgyűlés alkalmával Erős János EAPB elnök, és Henning Schoppmann főtitkár találkozott Danuta Hübnerrel, az EU Bizottság regionális politikáért felelős tagjával, akivel megvitatták az állami tulajdonú bankoknak az Unió regionális politikájának kezelésében és végrehajtásában játszott szerepét. Szóvá tették a közelmúltban felülvizsgált ?de minimis? szabályozásnak (kisösszegű állami támogatások) a térségfejlesztés fenntartható finanszírozására gyakorolt hátrányos következményeit. Erős János találkozott Kovács Lászlóval, az EU adózási és vámügyekért felelős biztosával is, akivel megbeszélést folytattak az EAPB álláspontjáról az Unió 6. ÁFA irányelvéről.

November 22-én este az EAPB meghallgatta Charlie McCreevy az EU belső piacaiért felelős biztos ?Új eszközök és módszerek a belső piac működésének előmozdítására? címmel tartott előadását. Az EAPB kifejezte támogatását az európai bankszektor és pénzügyi szolgáltatások javítását szolgáló jogszabályalkotásra irányuló közös erőfeszítések iránt. Az EAPB a jövőben is határozottan képviseli az állami bankszektor érdekeit az európai intézményekkel szemben azokon a területeken, ahol megítélése szerint túlszabályozottság tapasztalható. A szervezet számít arra, hogy a döntéshozók az integrált pénzügyi piac kialakításával kapcsolatos véleményét figyelembe veszik.

Az Állami Tulajdonú Bankok Európai Szövetsége (EAPB) az állami bankok, szakosított pénzintézetek és sajátos feladataik európai szintű képviseletét látja el. Az EAPB-nek jelenleg 25 tagja van a különböző európai országokból, amelyek mintegy 100 pénzintézetet képviselnek. Az EAPB a kontinens pénzügyi szektorának meghatározó szereplője, tagjainak együttes piaci részaránya 15%-ra tehető, összesített mérleg-főösszege mintegy 3500 milliárd euró, és hozzávetőleg 190 ezer alkalmazottat foglalkoztat. Az EAPB tagjai pénzintézetek, szakosított pénzintézetek, állami bankok, valamint állami és hasonló érdekeltségű bankokat tömörítő szövetségek. Az EAPB elnökének Erős Jánost, a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatóját választották meg tavaly.

Szóljon hozzá!